Μια διαφορετική συνέντευξη του Θεόφιλου Μπιρμπιλή, από την πλευρά των συνδικαλιστών και των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργαζομένων της Deutsche Telekom, μιλάει για τις δομικές αλλαγές στον ΟΤΕ
Μια διαφορετική συνέντευξη είναι αυτή που ακολουθεί, του Θεόφιλου Μπιρμπιλή από την πλευρά των συνδικαλιστών και των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΟΜΕ – ΟΤΕ και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εργαζομένων της Deutsche Telekom, μιλάει στο Financialreport.gr για τις δομικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον ΟΤΕ και την τελευταία αλλαγή διοίκησης και πως όλα αυτά επηρεάζουν την εξέλιξη του ομίλου αλλά και των εργαζομένων.
Κύριε Μπιρμπιλή πείτε μας λίγα λόγια για τη μέχρι σήμερα διαδρομή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ
Θ.Μ: Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να προσπαθήσω – γιατί δεν είναι και εύκολο λόγω του όγκου των πληροφοριών αλλά και ζητημάτων διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια – να παρουσιάσω τη διαδρομή μίας εκ των λίγων Ομοσπονδιών που, από το 1982 που ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα, με συνέπεια και αγώνες υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, μισθούς και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ δημιουργήθηκε ώστε να συνθέσει τις ανάγκες της τότε εποχής που όμως ισχύουν μέχρι και σήμερα, όπως η αναγκαιότητα όλων των εργαζομένων στον τότε ΟΤΕ και τώρα Όμιλο Εταιρειών ΟΤΕ, να βγουν στο προσκήνιο. Ισχυρά σωματεία στο χώρο, που είχαν δημιουργηθεί σύμφωνα με την ειδικότητα του κάθε εργαζομένου, έκριναν ότι εκτός από τις συνθήκες εργασίας και τους ρόλους το μήνυμα ήταν και είναι η εργασιακή ηρεμία, η διασφάλιση των θέσεων. Οι διεκδικήσεις, τόσο οι μισθολογικές όσο και γενικά η καθημερινότητα, στο σύνολό της, ήταν αυτό που κατάφερε. Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός και η συμμετοχή της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε οργανώσεις, πέρα από το εσωτερικό όπως η ΓΣΕΕ, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως η UNI Europa και η UNI Global και ειδικά σε φορείς με ρόλο και βαρύτητα στον κλάδο και τον όμιλο Deutsche Telekom, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων (EWC) της DT και το One Telecom Union (OTU).
Ποιο είναι το έργο που έχει διατελέσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε όλη αυτήν την πορεία και ειδικά μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας;
Θ.Μ: Σίγουρα περίοδος μεγάλη και πιστεύω ότι παρόλο που τότε παλέψαμε και διασφαλίσαμε το παρόν μας, υπάρχουν θέματα που τότε χάσαμε, περισσότερο από τις μνημονιακές αποφάσεις, τα οποία δύσκολα θα επανέλθουν, αλλά εδώ είμαστε για να το παλέψουμε. Υπήρξαν περικοπές επιδομάτων σε κάποιους και μισθών, που όμως εμπόδισαν την τότε διοίκηση να προβεί σε απολύσεις μαζικές, θα έλεγα, ώστε να αντέξει η εταιρεία εκείνη την εποχή και σήμερα να είναι στην πρώτη γραμμή της χώρας μας, ως ο ταγός στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πανδημία σταθήκαμε δίπλα στον κόσμο μας, διασφαλίσαμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την υγεία του, σωματική και ψυχική, επιβάλλοντας στην εταιρεία τις τότε οδηγίες να τις εφαρμόσει άμεσα και, ταυτόχρονα, σταθήκαμε απέναντι στους πελάτες μας, στο κράτος, την κοινωνία όπως πάντα, με συνέπεια, ήθος και αποφασιστικότητα, ώστε το μόνο τότε μέσο επικοινωνίας μας (τηλέφωνο και ίντερνετ) να μην λείψει από κανένα σπίτι. Και αυτό, θεωρώ, μας το πιστώνει ο κόσμος. Προσωπικά, όλον αυτόν τον κόσμο, τους συναδέλφους μου, που δουλεύουν για αυτόν τον σκοπό, τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Τι συνεπάγεται η συνεργασία με την Deutsche Telekom για του εργαζομένους και τι προοπτικές ανοίγει;
Θ.Μ: Καλή ερώτηση. Ο εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου «χειρότερες» αλλαγές, εννοώ ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ο κραταιός ΟΤΕ μετοχοποιήθηκε, διαλύθηκε και, εδώ και καιρό, τελικά κατέληξε το πλειοψηφικό πακέτο να είναι στη DT. Αν προσπαθήσω να πω αυτήν την ιστορία, θέλουμε ώρες ερωτήσεων και απαντήσεων που κάποιους θα κουράσουν και κάποιους θα θυμώσουν. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, ότι βλέποντας τώρα που έχει φτάσει ο ΟΤΕ και γνωρίζοντας ότι σε άλλες ΔΕΚΟ οι απολύσεις και η αβεβαιότητα των εργαζομένων υπήρχε και υπάρχει, εδώ δεν συνέβησαν και ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές σε αυτό είναι η ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Η Telekom είναι νούμερο ένα στην Ευρώπη και στις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως, συναγωνιζόμενη κολοσσούς στο χώρο, όπως Microsoft, Oracle, Meta και άλλους. Η τεχνογνωσία και η δυνατότητα επενδύσεων είναι τεράστια και, αφού εδώ και καιρό γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι και η μαμά εταιρεία του Ομίλου, είναι ευκαιρία να μπει μπροστά και να αναδείξει ακόμη περισσότερο το έργο των συναδέλφων μας και ότι έχουμε καταφέρει στη χώρα μας να το εξελίξει και να το δώσει στους πελάτες μας, κάνοντας καλύτερη την ποιότητα της επικοινωνίας και όχι μόνο.
Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ η αλλαγή της διοικητικής ομάδας;
Θ.Μ: Περιέργεια θα έλεγα. Οι εργαζόμενοι έχουν ζήσει πολλές αλλαγές από τον άμεσο προϊστάμενο μέχρι και διευθυντές. Ταυτόχρονα με την απόσχιση των εταιρειών εντός Ομίλου με 100% μέτοχο τον ΟΤΕ, είναι συνηθισμένοι σε νέες προκλήσεις και «θέλω» διοικητικών ομάδων. Και πάντα τα καταφέρνουν με αξιοπρέπεια.
Η διοικητική, όμως, ομάδα, που εννοείτε φαντάζομαι είναι η μετά Τσαμάζ εποχή και η αρχή του κ. Νεμπή και των ενεργειών του. Παρουσίασε το όραμα και τη στρατηγική στο αύριο και αλλάζει δομικά, σιγά σιγά, τα κέντρα ελέγχου και διοίκησης στο ανώτατο management. Εμείς ό,τι κάναμε, θα κάνουμε. Θα εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να καταφέρουμε το επιθυμητό και περιμένουμε το ίδιο να κάνει και αυτή. Ξέρετε, όλοι στο ίδιο καράβι είμαστε. Στόχος είναι να είμαστε πρωταγωνιστές στην αγορά και να πληρωνόμαστε όπως πρέπει για το έργο μας, μα μέχρι σήμερα το μισθολογικό δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι. Εδώ είμαστε όμως να το δούμε και να το διορθώσουμε με τους θεσμούς και τους αγώνες μας.
FR: Η αλλαγή της ονομασίας και η μετάβαση σε “Telekom” και “Magenta”, πως θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές;
Θ.Μ: Οι εργαζόμενοι στη νέα κουλτούρα, εργασιακά, σε αλλαγές ως προς την κατεύθυνση στο αύριο, όπως είπα και πριν, δεν φοβόμαστε τίποτα. Εμείς φτάσαμε τον Όμιλο εδώ. Οι καταναλωτές, ναι, θεωρώ θα δουν και καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα που χρησιμοποιούν και κάποια νέα πακέτα πιο φθηνά, ώστε να ελαφρώσουν και αυτοί λίγο οικονομικά, αλλά είναι καιρός να κάνουμε το αυτονόητο στους πελάτες μας, να μειώσουμε κόστος προϊόντος και να σταματήσει πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή να μας κοροϊδεύει και να μας καθηλώνει σε τιμές υψηλές, ενώ εμείς θέλουμε να τις ρίξουμε, ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Η νέα διοικητική ομάδα αυτό πρέπει να δει σοβαρά και σε αυτό θα μας βρει συμμάχους.
FR: Πόσο σημαντική είναι η παρουσία, τόσο η δική σας όσο και του γραμματέα της Ομοσπονδίας, κυρίου Κατσιαμάκη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Deutsche Telekom;
Θ.Μ: Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρόνια έχει εκπροσώπηση στο EWC με την παρουσία Προέδρου και Γενικού Γραμματέα. Η διαφορά από πέρυσι το Σεπτέμβριο είναι ότι εγώ είμαι στο Προεδρείο του EWC, μια θέση που τιμά όλους μας και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου από το σωματείο της CTS, που με πρότεινε για αυτήν τη θέση, αλλά και το Γενικό Γραμματέα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και όλους τους συνεργάτες μου και την παράταξή μου, που δουλεύουν ακόμη πιο σκληρά στην καθημερινότητα, αφού οι υποχρεώσεις, πλέον, είναι σχεδόν καθημερινές σε αυτόν το ρόλο.
Είναι μια σχολή εμπειριών, καθώς βλέπω ακριβώς το τι συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως στο χώρο μας, πως η Telekom, όπου και αν βρίσκεται, με όποιο ποσοστό, δημιουργεί επενδύσεις, καθοδηγεί εξελίξεις. Πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι οι προβληματισμοί και οι ανάγκες των εργαζομένων είναι στο τραπέζι του διαλόγου και έτσι βλεπουμε τα προβλήματα που μας έρχονται αλλά και τις ευκαιρίες. Σε άμεσο χρόνο θέτουμε ερωτήσεις για ζητήματα που θεωρούμε σημαντικά για τους εργαζόμενους και οι απαντήσεις είναι και αυτές άμεσες και επίσημες από τους ανθρώπους που ηγούνται στις κατά τόπους διοικήσεις αλλά και στην Telekom.
Δεν ζούμε πλέον στην αμάθεια και σε εποχή τελικών αποφάσεων και αυτό είναι το πιο σημαντικό πλέον.
FR: Ο ανταγωνισμός είναι προ των πυλών. Τι σκοπεύετε να κάνετε, από το δικό σας μετερίζι, για την επιτυχή αντιμετώπισή του;
Θ.Μ: Πάντα ήταν η διαφορά, είναι ότι τώρα έχει ξεφύγει και δεν είναι μόνο εγχώριοι στο χώρο της τηλεπικοινωνίας. Εμείς, ως ΟΜΕ-ΟΤΕ, θα πιέζουμε, όπως κάναμε πάντα, τη διοίκηση να γίνει πιο αποφασιστική απέναντι στην Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποί μας θα κάνουν το αυτονόητο, όπως πάντα, δίπλα στον πελάτη και με άμεσες λύσεις στα προβλήματά του. Μολονότι δεν είναι θέμα των εργαζομένων, θα είμαστε ως ΟΜΕ-ΟΤΕ εκεί να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε, σε σχέση με εμπορική πολιτική προς όφελος των πελατών και της κοινωνίας.
FR: Υπάρχει μια αξιολόγηση του προσωπικού του Ομίλου ΟΤΕ, που έχει σχέση με το μισθολογικό και την εξέλιξη, με την οποία διαφωνείτε ως Ομοσπονδία. Θέλετε να μας πείτε τους λόγους της διαφωνίας και ποια είναι η αντιπρότασή σας;
Θ.Μ: Μεγάλη συζήτηση η αξιολόγηση και ακόμη μεγαλύτερη η συνάρτηση με μισθούς. Διαφωνούμε στη μορφή αξιολόγησης, γι’ αυτό και ποτέ δεν είχαμε συμφωνήσει με αυτή. Θέλουμε αξιολόγηση που να δίνει προοπτική και μισθολογική εξέλιξη ενώ, παράλληλα, σε θέματα που προκύπτουν μέσα από αυτή, στις ικανότητες κάποιων ως προς τα «θέλω» τους είναι ανεπαρκής, η απάντηση είναι εκπαίδευση και όχι απαξίωση.
Υπάρχουν ρόλοι για όλους, υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης για όλους, να γίνουν πιο διαφανή και η όποια εξέλιξη να έχει και το ανάλογο μισθολογικό βάρος. Ακόμη είμαστε όλοι στον ίδιο κουβά και αυτό που απορρέει είναι ότι οι αρεστοί κερδίζουν και οι ικανοί όχι όλοι όμως. Μπορούμε να το αλλάξουμε αρκεί να συζητηθεί συλλογικά και με θέληση συμφωνίας των δύο πλευρών. Έχουμε προτάσεις και πλαίσιο για ουσιαστικό διάλογο.
FR: Η συνεργασία με την Deutsche Telekom πως μπορεί να αποτελέσει τη δεξαμενή προσέλκυσης νέων ταλέντων και μυαλών στον Όμιλο ΟΤΕ;
Θ.Μ: Είναι, ήδη, ο Όμιλος τέτοια δεξαμενή. Σαφώς το “T” θα φέρει και νέες θέσεις πιο εξειδικευμένες. Όμως, πριν προσελκύσεις νέους, καλό θα ήταν να ψάξεις πρώτα στο υπάρχον προσωπικό. Η μη διευκόλυνση μετακινήσεων ανθρώπων που έχουν αυτές τις ικανότητες στον Όμιλο, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να τους χάσουν από την ομάδα τους, είναι ένα θέμα που υπάρχει και πρέπει να λυθεί. Παρόλα αυτά, ναι, θα υπάρχουν νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει.
Θα ήθελα, κλείνοντας, να σημειώσω το ρόλο της ΔΕΗ, που μπήκε δυναμικά στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και τα δημοσιεύματα συνεργασίας του Ομίλου ΟΤΕ στο χώρο της ενέργειας. Όταν κάτι το διεκδικούν πολλοί, αυτό σημαίνει ότι είναι ελκυστικό, έχει μέλλον και δίνεται σε πολλούς. Ο ανταγωνισμός υπάρχει στο κέρδος. Είναι τρελό να χτυπάς το νούμερο ένα στην Ελλάδα όμιλο τηλεπικοινωνιών, εμάς δηλαδή, και οι Ανεξάρτητες Αρχές να κοιμούνται. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε ότι πρέπει, ώστε η αξία μας να είναι αυτή που θα προσελκύσει τους πελάτες μας και θα φέρει ασφάλεια στην κοινωνία. Παράλληλα, η Telekom εσωτερικά τρέχει πρόγραμμα μετοχών στους εργαζόμενους – ελκυστικό θα έλεγα – και πάντα ήταν στις σκέψεις μας, αλλά για τη μετοχή ΟΤΕ, είναι όμως μια καλή αρχή. Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνετε και είμαι πάντα στη διάθεσή σας να συζητήσουμε ξανά.
Εμείς ευχαριστούμε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά Νετανιάχου και Κατς από ισπανικό δικαστήριο
- Πιερρακάκης: Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει
- Ουκρανία: Για εσωτερικές έριδες και σκάνδαλα γράφουν τώρα τα δυτικά μέσα
- Τρεις οι νεκροί από την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
- Lidl Ελλάς: Πέτυχε και την διάκριση “Platinum” στον Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index
- Πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ για εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
- Εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ
- Απεβίωσε η 62χρονη, που δέχτηκε λάθος μετάγγιση αίματος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις