Το Ιράν χρησιμοποίησε αυτούς του υπερηχητικούς πυραύλους πρώτη φορά
Οι Φρουροί της Επανάστασης στην τελευταία τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι στόχευσαν τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Τελ Αβίβ και πως για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ».
Πολλοί πύραυλοι που πετούν έξω από την ατμόσφαιρα, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, μπορούν να πετάξουν με υψηλές ταχύτητες που χαρακτηρίζονται «υπερηχητικές». Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να αναχαιτιστούν επειδή πετούν μια προβλέψιμη τροχιά, ενώ ένας πύραυλος που ελίσσεται με υψηλές ταχύτητες είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί.
Το «Φατάχ 2», ένας υπερηχητικός πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας, είναι εξοπλισμένος με δυνατότητες ολίσθησης, κατατάσσοντάς τον στις κατηγορίες Hypersonic Glide Vehicle (HGV) «Υπερηχητικό όχημα ολίσθησης» και Hypersonic Cruise Missile (HCM). Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί το Ιράν ανάμεσα σε τέσσερα μόνο κράτη παγκοσμίως ικανά να παράγουν τέτοια προηγμένα υπερηχητικά όπλα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική του ικανότητα, σύμφωνα με το iranpress.
Το πρώτο μοντέλο του Ιράν, το «Φατάχ 1», υποτίθεται ότι είχε αυτονομία 1.400 km και μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες 13-15 Mach (16.000-18.500 χλμ/ώρα). Τα 5 Mach (σχεδόν 6.200 χλμ/ώρα) είναι το όριο ώστε να ονομαστεί ο πύραυλος υπερηχητικός, πετώντας πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου (1.235 χλμ/ώρα). Οι πύραυλοι που μπορούν να επιτύχουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, τότε ονομάζονται «υπερηχητικοί».
Το «Φατάχ 2», είναι ένας νέος υπερηχητικός πύραυλος, ο οποίος σύμφωνα με το Ιράν θα του επιτρέψει να χτυπά στόχους και να μην ανιχνεύεται. Η Τεχεράνη είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με το Φατάχ 1, το Φατάχ 2 χρησιμοποιεί έναν κινητήρα υγρού καυσίμου.
«Φαίνεται ότι αυτός ο κινητήρας υγρού καυσίμου είναι μια νέα σχεδίαση που αναπτύχθηκε ειδικά για το «Φατάχ 2», λέει η ιρανική Tasnim. «Με τη βοήθεια αυτού του κινητήρα, το «Φατάχ 2» μπορεί να ταξιδέψει περίπλοκες και απρόβλεπτες διαδρομές στην ατμόσφαιρα, ενώ ο κινητήρας υγρού καυσίμου έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη δύναμη ώσης, η οποία βοηθά στη βελτιστοποίηση της διαδρομής πτήσης και στην επίτευξη μεγαλύτερης εμβέλειας και καλύτερου ελέγχου του ταχύτητα πτήσης».
To Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρουσίασε επίσημα τον πύραυλο «Φατάχ» στις 6 Ιουνίου 2023. Σε αυτή την τελευταία επιχείρηση, το IRGC στόχευσε τα ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και συγκεκριμένα τα συστήματα «Arrow 2» και «Arrow 3».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης στη Ρηγίλλης: «Τιμάμε όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, παρόντες και απόντες»
- Fourlis: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 385.033 ευρώ
- Μπαρτσελόνα: Θα συνεχίσει να την ντύνει η Nike τα επόμενα 10 χρόνια με 1,4 δισ. ευρώ
- Ερντογάν: Το Ισραήλ θέλει «ύπουλα» να διαμοιράσει την περιοχής μας
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Προχωράει σε διάσπαση δύο κλάδων και σε σύσταση νέας εταιρείας
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ έφερε κέρδη
- Πυρκαγιά στην Αττική: Στην «Εργάνη» οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Οκτώβριο 2024
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Γεράκι Αμαλιάδας σε τρία πύρινα μέτωπα – Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις