Η συγκεκριμένη μονάδα επλήγη και από την κακοκαιρία Daniel το φθινόπωρο του 2023
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται από πέρυσι το εργοστάσιο της Polisan Hellas στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, αρχής γενομένης με τον τυφώνα Daniel, ο οποίος έπληξε την περιοχή πριν από ενάμιση χρόνο με την επιχείρηση να βρίσκεται σε δεινή κατάσταση λόγω των καταστροφών που την έπληξαν.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, γρήγορα οι ζημιές αποκαταστάθηκαν, με τους Τούρκους επενδυτές να βάζουν το χέρι στην τσέπη, και το εργοστάσιο επαναλειτούργησε σύντομα.

To εργοστάσιο της Polisan Hellas στο Βόλο
Παρόλαυτα, λίγους μήνες μετά, επήλθε πάλι αναστάτωση, καθώς ήταν έντονες οι φήμες για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, το οποίο θα επωμίζονταν η εταιρεία, γεγονός που θα οδηγούσε σε απολύσεις, ακόμα και πιθανή πώληση της μονάδας σε επενδυτές από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος πριν από μερικά 24 ώρα τονίζοντας σε αυτή ότι «ο ΣΒΠΕ παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στην παραγωγή πλαστικών υλών και προϊόντων και με ανησυχία σημειώνει περιπτώσεις όπως του εργοστασίου Polisan Hellas στον Βόλο: σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το εργοστάσιο, που παράγει τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), βρίσκεται πλέον σε διαδικασία πώλησης, με αποτέλεσμα 75 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης. Το υψηλό κόστος, τα παραγωγικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο ανταγωνισμός από αγορές όπως η Κίνα, οδήγησαν τους μετόχους στην απόφαση αυτή. Η Polisan Hellas αποτελεί ένα μόνο από τα παραδείγματα επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά διαχέονται ευρύτερα στην οικονομία, καθώς υπονομεύεται η παραγωγική δραστηριότητα και η ικανότητα εξαγωγών».
Σε επικοινωνία, πάντως, του Financial Report με το Εργατικό Κέντρο Βόλου, τονίστηκε ότι δεν υπάρχει, τουλάχιστον, ακόμα, καμία ανακοίνωση για διακοπή λειτουργίας ή πώληση του εργοστασίου, στους εργαζομένους, μετά και από μια αρχική αναστάτωση που υπήρξε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Μιλήσαμε με το Σωματείο του εργοστασίου στις αρχές της χρονιάς, μας είπαν ότι τους ανακοινώθηκε ότι συνεχίζουν κανονικά το 2025. Αυτό ισχύει τώρα, δεν ξέρουμε τί θα γίνει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι ήρεμα και όλοι οι εργαζόμενοι απασχολούνται στις θέσεις τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΚΒ Αθανάσιος Παπαδημόπουλος.
Το προφίλ της επιχείρησης
Το εργοστάσιο της Polisan Hellas παράγει τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) υπό την μορφή κόκκων ρητίνης και προπλασμάτων σε στεγασμένο χώρο 15 στρ. σε έκταση 70 στρεμμάτων στην Βιομηχανική περιοχή του Βόλου. Το 2013, η εταιρεία πωλήθηκε και εξαγοράστηκε από την οικογένεια Bitlis, εκ Τουρκίας, η οποία, επίσης, εξαγόρασε τη βιομηχανία Artenius Ηellas στη Β΄ΒΙΠΕ Βόλου.
Η οικογένεια Bitlis είναι ιδιοκτήτρια της Polisan Holding, ομίλου εταιρειών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της Polisan Hellas για το 2023, αυτός υποχώρησε πάνω από 45%, καταγράφοντας κάθετη πτώση στα 58,2 εκατ. ευρώ από 106 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ σημείωσε ζημίες 3,9 εκατ. ευρώ από καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δαπάνες για νέες επενδύσεις έφτασαν τα 1,2 εκατ. ευρώ το 2023 και συνδέονταν με την αγορά πάγιου εξοπλισμού και ήταν αναγκαίες να γίνουν, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι υποχρεώσεις, στα 32,3 εκατ. ευρώ, από 45,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, προέρχονται κυρίως από τον τραπεζικό δανεισμό (18,3 εκατ. ευρώ το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων στο τέλος του 2023, με ταμειακά διαθέσιμα 1,5 εκατ. ευρώ), καθώς και από τις υποχρεώσεις σε προμηθευτές πρώτων υλών.
Μ.Μπακ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βουλή: Δικογραφία – μήνυση κατά Μητσοτάκη, Σπίρτζη, Καραμανλή, Γεραπετρίτη για τα Τέμπη
- Ζελένσκι: Δεν πάω στο Ριάντ που έγιναν συνομιλίες «πίσω από την πλάτη μας»
- Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ενιαίο κράτος και να εξαλείψει τα εσωτερικά εμπόδια
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι δείκτες
- Reuters: Ο Μακρόν καλεί τώρα σε σύνοδο όσους ηγέτες της ΕΕ… περίσσεψαν από την πρώτη στο Παρίσι
- ARTOZA 2025: 200 εταιρείες στο μεγάλο ραντεβού της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής
- Continental: Προχωράει σε 3.000 απολύσεις στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης
- ΗΠΑ: Σε χαμηλό 5 μηνών η κατασκευαστική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις