«Εποικοδομητικές συζητήσεις» διεξάγονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, επιβεβαίωσε το Βρετανικό Μουσείο, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, φέρεται να έχει συντάξει μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών θησαυρών, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα τονίζει, ωστόσο, ότι η νομοθεσία αποτρέπει την παραχώρηση αρχαιοτήτων από Μουσείο, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μια «φόρμουλα» σύμβασης δανείου, βάσει της οποίας τα Γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Αθήνα.
Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την αποστολή των Γλυπτών στην Αθήνα με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλων ελληνικών θησαυρών, που θα δοθούν επίσης ως δάνειο.
«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν» γράφει το εν λόγω άρθρο.
Η εφημερίδα, στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Οδεύουν προς το σπίτι», επαναλαμβάνει τη στήριξή της για την επανένωση των Γλυπτών.
Τονίζει δε, πως οι ενστάσεις για την επιστροφή του θησαυρού έχουν αποδυναμωθεί ενώ το κώλυμα που παρουσιάζεται λόγω της βρετανικής νομοθεσίας επιλύεται με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο. Το Βρετανικό Μουσείο θα εκθέτει αντίγραφα των Γλυπτών ενώ θα πρέπει να παρουσιάζονται και άλλοι θησαυροί που θα δανείζει η Ελλάδα.
Παρόμοιο σχέδιο συμφωνίας περιέγραφε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούνταν ανώνυμες πηγές για μια «εκ περιτροπής» παρουσίαση των Γλυπτών στην Ελλάδα και την επιστροφή τους στη Βρετανία. Το δημοσίευμα σημείωνε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις, κάτι που όμως διέψευσε η ελληνική πλευρά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Habemus papam»: Νέος Ποντίφικας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ – Θα είναι ο Πάπας Λέων ο 14ος
- Αυτοψία Δήμα στον ΒΟΑΚ: «Τα πρώτα τμήματα κατασκευάζονται ήδη»
- Συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για το εμπόριο – Οι βασικοί όροι – Τραμπ: «Είναι εξαιρετική και οριστική»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη ο Stoxx 600, απώλειες ο FTSE 100 λόγω deal Βρετανίας – ΗΠΑ
- Υλοποιήθηκε η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της Βουλής από την Cosmote Telekom – Η παρουσίαση
- Reuters: ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν την αποκατάσταση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
- ElvalHalcor: Έβδομη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού
- ΕΕ: Σε ποιους κλάδους τίθενται υποχρεωτικοί έλεγχοι στις ξένες επενδύσεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις