Ελλάδα

Το Πέραμα πήγε να τιναχτεί στον αέρα αλλά οι Αθηναίοι δεν το πολυέμαθαν

Financialreport.gr

Νύχτα τρόμου στο Πέραμα το Σαββατοκύριακο από τη φωτιά στα «Καζάνια» και ο φόβος ενός μεγάλου ατυχήματος - Τι κατεγγέλει ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκος

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή των «Καζανιών» δίπλα στη λεωφόρο Δημοκρατίας και κοντά στον Όρμο Κερατσινίου, αναστάτωσε χιλιάδες κατοίκους και προκάλεσε εικόνες που θύμισαν δοκιμασία αστικού ατυχήματος μεγάλης εμβέλειας.

Οι πρώτες φλόγες φάνηκαν λίγο μετά τις 11:30 μ.μ. στην άκρη ενός υπαίθριου χώρου, σε σημείο που συνορεύει με εγκαταστάσεις με δεξαμενές υγρών καυσίμων, γνωστές στην τοπική κοινωνία ως τα «Καζάνια» ένα συγκρότημα δεξαμενών που όλα αυτά τα χρόνια προκαλεί ανησυχία σε κατοίκους και φορείς για την εγγύτητά του με κατοικίες και σχολεία.

Μαύροι πυκνοί καπνοί και φλόγες που σε ορισμένα σημεία ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα ύψος εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και του εύφλεκτου περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστεί η περιοχή και να σταματήσει η κυκλοφορία από και προς τον Πειραιά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν ούτε όσοι πήγαιναν ή έρχονταν από τη Σαλαμίνα. Οι αρχές αναγκάστηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση από στρατιωτική περιοχή γύρω-γύρω προκειμένου να μην εγκλωβιστούν άνθρωποι.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μια ολονύχτια μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο, αποτρέποντας τον κίνδυνο να έχουν καταστροφικές συνέπειες οι φλόγες στα διπλανά δεξαμενόπλοια και σωληνώσεις.

Παράλληλα, η υπηρεσία 112 εξέδωσε προειδοποιητικό μήνυμα, καλώντας τους κατοίκους να κλείσουν παράθυρα και πόρτες και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας του πυκνού καπνού στην ατμόσφαιρα.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος.

Λίγες ώρες μετά την κατάσβεση, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος, μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι. Δήλωσε ότι η φωτιά στα Καζάνια «απειλούσε να τινάξει στον αέρα όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής».

Οι δεξαμενές στα «Καζάνια» στον αστικό ιστό του Περάματος χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πετρελαιοειδών και υγρών καυσίμων και βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές.

Ο δήμαρχος σε άλλες δηλώσεις ανέφερε ότι το θέμα αποσιωποιήθηκε από τα μεγάλα κανάλια της χώρας παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και επανέφερε το πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής να απομακρυνθούν οι δεξαμενές καυσίμων από κατοικημένες περιοχές, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή οδηγία Seveso, η οποία θέτει κανόνες για τον έλεγχο εγκαταστάσεων με επικίνδυνες ουσίες και προβλέπει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και απόστασης από οικιστικές περιοχές.

Παράλληλα, ο ίδιος κατήγγειλε καθυστερήσεις και προβλήματα στο σύστημα έκτακτης ειδοποίησης προς τους κατοίκους και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας διερεύνηση των συνθηκών που επέτρεψαν την ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων εντός γειτονιάς.

Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση, ζητώντας να απομακρυνθούν «τα καζάνια του θανάτου».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu