Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι παραμένει ένα χάσμα με τους επενδυτές
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για φέτος, προκαλώντας έκπληξη στους αναλυτές που ανέμεναν σε μεγάλο βαθμό ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Ο διοικητής Φατίχ Καραχάν δήλωσε ότι η ετήσια αύξηση των τιμών αναμένεται να ανέλθει στο 24% έως το τέλος του 2025, από την πρόβλεψή του Νοεμβρίου που ήταν 21%. Η πρόβλεψη χρησιμεύει ως οδηγός για τους αξιωματούχους που προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο του 5% μακροπρόθεσμα.
Μιλώντας σε τριμηνιαία παρουσίαση για τον πληθωρισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο Καραχάν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διατηρήσουν την πρόβλεψη για το τέλος του 2026 στο 12%.
Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι παραμένει ένα χάσμα με τους επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν ετήσια αύξηση των τιμών περίπου 26% ή και περισσότερο στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο επιβραδύνθηκε στο 42%, μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η εκτύπωση είναι «προσωρινή» και «συγκεκριμένη» για το πρώτο τρίμηνο.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο, έπειτα από έναν επιθετικό κύκλο αυξήσεων με στόχο την ανάσχεση του σπιράλ του πληθωρισμού. Η πρόκληση είναι να διατηρηθούν ταυτόχρονα οι αυξήσεις των τιμών σε καθοδική πορεία, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ιδίως των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, να είναι μεταξύ των παραγόντων που παρακολουθούνται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Εκτίναξη 56,4% στο κόστος καυσίμων για τις αεροπορικές εταιρείες τον Μάρτιο
- Prodea: Το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας πρότασης για μετατροπή ομολογιών σε μετοχές
- Δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς καλούν σε διαπραγμάτευση Ryanair και Fraport
- Ευρωπαϊκές αγορές: Άλμα 2,22% και υψηλό σχεδόν 3 εβδομάδων
- Θλίψη για την πρόωρη απώλεια του Θεόδωρου Μόσχου 49 ετών, CEO του SMERemediumCap
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- BriQ Properties: Δωρεάν διάθεση 38.000 ιδίων μετοχών σε στελέχη
- ΔΑΑ: Στα 9,02 εκατ. οι επιβάτες το α΄τετράμηνο με ετήσια άνοδο 5,9% – Οριακά με +1% ο Απρίλιος
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








