Διεθνή

Τουρκική Navtex για γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο από το Abdulhamid Han

Δυτικά της Κύπρου και Ανατολικά της Κρήτης

Στην έκδοση Navtex προχώρησε η Τουρκία με στόχο τον πλου του γεωτρύπανου Abdulhamid Han, προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Η οδηγία προς ναυτιλομένους τίθεται σε ισχύ από σήμερα 10 Αυγούστου έως και την 6η Φεβρουαρίου.

Στις περιοχές αυτές οι Τούρκοι έχουν κάνει τρισδιάστατες έρευνες. Το σημείο είναι δυτικά της Κύπρου και λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, δηλαδή χρησιμοποιεί πλοία και τεχνογνωσία που διαθέτει η Τουρκία για επικοινωνιακούς σκοπούς, για να εμφανίσει τη χώρα ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, διπλωματικά και ενεργειακά.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο περσινός απόπλους του Αμπντουλχαμίτ Χαν, 9 Αυγούστου 2022, είχε πραγματοποιηθεί μετά βαΐων και κλάδων, παρουσία του Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα είχε κινηθεί τότε στους γνωστούς αναθεωρητικούς τόνους. Τίποτα από αυτά δεν είδαμε φέτος.

Η κίνηση αυτή των Τούρκων έρχεται ενώ Αθήνα και Άγκυρα, επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, εντός ενός ομολογουμένως θετικού κλίματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu