Tο 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «έτος με λιγότερες προκλήσεις», καθώς δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι αποπληρωμές του χρέους είναι χαμηλές, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την ανάγκη κρατικών εκδόσεων, αναφέρει στο σημερινό της σχόλιο η Τρ. Πειραιώς, τονίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας το 2018 θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα, το 2018 αποτελεί «έτος λήψης αποφάσεων», καθώς ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα – τα οποία μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί – θα πρέπει να κλείσουν.

Βασικό είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας / αναδιάρθρωσης του χρέους, της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, της προληπτικής γραμμής στήριξης/ ταμειακού αποθέματος, καθώς και της διαδικασίας παρακολούθησης μετά την λήξη του προγράμματος.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επαναενεργοποιηθεί το 2019 (με €2 δισεκ. περικοπές συντάξεων) και το 2020 (με €2 δισεκ. αύξηση φορολογικών εσόδων).
Απαραίτητη θεωρείται μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο του 2018, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση.
Για να γίνει αυτό, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενη από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ικτίνος: Νέο μέλος στο ΔΣ η Σοφία Σαπύρα – Αντικαθιστά την Λυδία Χαϊδά
- Λαβρόφ: Η Ρωσία θα κάνει πυρηνικές δοκιμές εάν άλλη πυρηνική δύναμη τις επαναλάβει
- Επ. Ανταγωνισμού: Συγκέντρωση και υψηλά περιθώρια κέρδους στα κτηνιατρικά φάρμακα για αιγοπρόβατα
- Fais Group: Εγκρίθηκε η συγχώνευση δυο θυγατρικών
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ομολόγων έως και 8 δισ. ευρώ το 2026
- Μεγάλη απήχηση είχε ο αγώνας δρόμου 5χλμ. Cosmote Telekom
- Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά ποινή κάθειρξης 2.000 ετών για τον Εκρέμ Ιμάμογλου
- Ελαϊς Unilever: Σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Στα €376,6 εκατ. ο τζίρος το 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








