Αυτές οι ελαφρύνσεις θα ισχύσουν για δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ
Απαλλαγή μέρους των δασμών ύψους 25% σε ορισμένα οχήματα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ, Χάουαρντ Λάτνικ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αυτοκινητοβιομηχανία η οποία μετράει τα πλήγματα από τον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ειδικότερα, ο Τραμπ θα υπογράψει διάταγμα που θα προσφέρει ελαφρύνσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες που συναρμολογούν τα οχήματά τους στις ΗΠΑ, ώστε να τους δοθεί χρόνος να φέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Λούτνικ.
Αυτές οι ελαφρύνσεις θα ισχύσουν για δύο χρόνια.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα λάβουν πιστώσεις έως και 15% της αξίας των οχημάτων που συναρμολογούνται στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν έναντι της αξίας των εισαγόμενων εξαρτημάτων, δήλωσε ο Λούτνικ στους δημοσιογράφους.
Τα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα που υπόκεινται στους δασμούς 25% δεν θα υπόκεινται πλέον σε άλλους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των δασμών 25% για τα καναδικά και μεξικανικά προϊόντα, καθώς και των δασμών 10% που εφαρμόζονται στις περισσότερες άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, οι ελαφρύνσεις που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ αποσκοπούν στην επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι αναμένουν από τον Τραμπ να κάποιες ελαφρύνσεις από τους δασμούς στα αυτοκίνητα, πριν από τη σημερινή του επίσκεψη στο Μίσιγκαν, όπου εδρεύουν οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ και περισσότεροι από 1.000 μεγάλοι προμηθευτές αυτοκινήτων.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors Μαίρη Μπάρρα και ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Τζιμ Φάρλεϊ, επαίνεσαν τις προτεινόμενες αλλαγές. “Πιστεύουμε ότι η ηγεσία του προέδρου συμβάλλει στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για εταιρείες όπως η GM και μας επιτρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην αμερικανική οικονομία”, δήλωσε Μπάρρα.
Ο Φάρλεϊ δήλωσε ότι οι αλλαγές “θα βοηθήσουν στο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των δασμών στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Austriacard: Στο γ’ τρίμηνο του 2026 η ολοκλήρωση της απόκτησης του 74,58% από την DNP
- Η BEYOND 2026 επιστρέφει στην Αθήνα ως σημείο συνάντησης τεχνολογίας, καινοτομίας και αγοράς
- Wall Street: Σε πτωτικό κλίμα με βαρίδι τις μετοχές τεχνολογίας
- Bloomberg: Η Άγκυρα ετοιμάζει «λευκή επιταγή» στον Ερντογάν για ΑΟΖ στο Αιγαίο
- Γιατί το σενάριο «πρωθυπουργός ο Άντι Μπέρναμ» ανησυχεί τις αγορές της Βρετανίας
- Το GTI περνά στην ηλεκτρική εποχή με το νέο Volkswagen ID. Polo GTI
- ΕΝΕΔ: Ανανεώθηκε η θητεία του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου στην προεδρεία
- Άρειος Πάγος: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των δύο 17χρονων κοριτσιών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








