Σε ανεβασμένους τόνους ο εμπορικός "πόλεμος" ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει εξαιρέσεις στους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του, προσθέτοντας πως αυτοί που χαρακτηρίζει ανταποδοτικούς και τομεακούς δασμούς θα τεθούν σε εφαρμογή από τη 2η Απριλίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα, ο κ. Τραμπ σημείωσε πως οι ανταποδοτικοί επιπρόσθετοι δασμοί θα επιβληθούν σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ταυτόχρονα με εκείνους στα αυτοκίνητα.
Στο μεταξύ, σε ανεβασμένους τόνους εξελίσσεται ο εμπορικός «πόλεμος» που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ και πλέον η μεγάλη μάχη έχει περάσει στο μέτωπο ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το «τελευταίο» πλήγμα σε επίπεδο δασμών ήρθε από το στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος απείλησε να επιβάλλει δασμό 200% στο αλκοόλ που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ, καθιστώντας πρακτικά ασύμφορο το εμπόριο κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών με ευρωπαϊκή προέλευση.
Αυτό σημαίνει πως το ιταλικό λιμοντσέλο, το ελληνικό κρασί, η ιρλανδική μπύρα και η γαλλική σαμπάνια θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση στα ράφια των αμερικάνικων σούπερ μάρκετ.
Βέβαια μένει να φανεί αν η συγκεκριμένη απειλή θα γίνει πράξη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αλλάξει στάση στο θέμα των δασμών.
Αξίζει να θυμίσουμε πως το 2024, η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα αξίας περίπου 38 δισ. ευρώ, έναντι εισαγωγών 14 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις