Σε ανεβασμένους τόνους ο εμπορικός "πόλεμος" ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει εξαιρέσεις στους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του, προσθέτοντας πως αυτοί που χαρακτηρίζει ανταποδοτικούς και τομεακούς δασμούς θα τεθούν σε εφαρμογή από τη 2η Απριλίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα, ο κ. Τραμπ σημείωσε πως οι ανταποδοτικοί επιπρόσθετοι δασμοί θα επιβληθούν σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ταυτόχρονα με εκείνους στα αυτοκίνητα.
Στο μεταξύ, σε ανεβασμένους τόνους εξελίσσεται ο εμπορικός «πόλεμος» που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ και πλέον η μεγάλη μάχη έχει περάσει στο μέτωπο ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το «τελευταίο» πλήγμα σε επίπεδο δασμών ήρθε από το στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος απείλησε να επιβάλλει δασμό 200% στο αλκοόλ που εισάγουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ, καθιστώντας πρακτικά ασύμφορο το εμπόριο κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών με ευρωπαϊκή προέλευση.
Αυτό σημαίνει πως το ιταλικό λιμοντσέλο, το ελληνικό κρασί, η ιρλανδική μπύρα και η γαλλική σαμπάνια θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση στα ράφια των αμερικάνικων σούπερ μάρκετ.
Βέβαια μένει να φανεί αν η συγκεκριμένη απειλή θα γίνει πράξη, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αλλάξει στάση στο θέμα των δασμών.
Αξίζει να θυμίσουμε πως το 2024, η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα αξίας περίπου 38 δισ. ευρώ, έναντι εισαγωγών 14 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πάνω από 61.000 εισιτήρια στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
- Τσίπρας: Η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση
- Πάνω από 20 δισ. δολάρια χρηματοδότησης αναμένεται να αντλήσει η Anthropic
- Ποινή έως και ισόβια και αφαίρεση Ιθαγένειας για το σμήναρχο που συνελήφθη για κατασκοπεία
- Διορία 48 ωρών από το υπουργείο Παιδείας στο ΑΠΘ για εξηγήσεις για τα σοβαρά επεισόδια
- Νεφέλη Τίτα: Η Ελληνίδα σημαιοφόρος στην Τελετή Εναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
- Λάθος σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με οικονομικές επιπτώσεις 44 δισ. δολαρίων
- Επενδυτικό πακέτο 2 δισ. δολάρια από τη Σαουδική Αραβία για τη Συρία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








