"Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να προσέξουμε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή υπερβολικά", ανέφερε ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι
Στην πρώτη μείωση επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου της προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) σε μία απόφαση που όπως αναμενόταν λήφθηκε οριακή πλειοψηφία με την ψήφο μόλις ενός αξιωματούχου να κάνει στη διαφορά.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Μ. Βρετανίας αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων της από το υψηλό 16 ετών του 5,25% κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στο 5%.
Η απόφαση, όπως προαναφέρθηκε, λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία 5-4. Σημειώνεται ότι πριν την απόφαση, έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους έδινε πιθανότητες 60% στη μείωση επιτοκίων.
Στις δηλώσεις του ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι τόνισε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει προσεκτικά στη συνέχεια. “Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και να προσέξουμε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ γρήγορα ή υπερβολικά”, ανέφερε.
Τα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας είχαν παραμείνει αμετάβλητα σχεδόν για ένα ολόκληρο χρόνο – η μεγαλύτερη περίοδος από την κορύφωση του κύκλου σύσφιξης του 2021 – και πρόκειται για την πρώτη μείωση που κάνει μετά τον Μάρτιο του 2020, στις πρώτες φάσεις της πανδημίας του Covid-19.
Σημειώνεται ότι χτες η συνεδρίαση νομισματικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ολοκληρώθηκε με το κόστος δανεισμού να διατηρείται αμετάβλητο, αλλά με τον διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ να σηματοδοτεί την πρώτη μείωση του τρέχοντος κύκλου πιθανώς για την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε
- Το Ducasse Baccarat στο Παρίσι, το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Νεκρός στο ξενοδοχείο 27χρονος Νορβηγός αθλητής
- Ανάλυση CNN: Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος ενός πολέμου στην Ευρώπη;
- Τουρκία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη συντριβή του μοιραίου Falcon – Βρέθηκε το μαύρο κουτί
- Έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο: Το ελληνικό FBI ανέλαβε τις έρευνες
- NYT: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ – Ουκρανίας
- Πάπας Λέων ΙΔ΄: Την κατάσταση που βιώνει η Γάζα έθιξε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








