O ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σημαντικά τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 1,3% από 0,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
H αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στη σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 4,3% σε ετήσια βάση έναντι μείωσής τους 1,7% τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα κατά 1,3% έναντι 1,2%. Ωστόσο, οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν μόνο κατά 0,3% έναντι αύξησής τους 1% τον Φεβρουάριο.
Η ΕΚΤ είχε προβλέψει την άνοδο, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο της (λίγο κάτω από το 2%) στο τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί την αύξηση αυτή προσωρινή και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια.
Οικονομολόγοι θεωρούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι κυρίως τεχνικής φύσης και οφείλεται σε παράγοντες όπως η αντιστροφή της περυσινής μείωσης των τιμών του πετρελαίου και της αύξησης του ΦΠΑ στη Γερμανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Πως κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην δημόσια προσφορά – Στις 15 Μαΐου στο Χρηματιστήριο
- EKT σε τράπεζες: Αξιολογήστε την έκθεση στο δολάριο
- Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ στον Λιβάνιο για σταυρό προτίμησης στις εκλογές
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανέμει μέρισμα 0,329 ευρώ ανά μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τέλος στο θετικό σερί από τον Stoxx
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Νέο mega deal Τραμπ: Το Κατάρ αγοράζει αεροσκάφη 200 δισ. δολαρίων από την Boeing
- ΟΛΘ: Εκτός ΔΣ μετά από 5 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις