Η UniCredit κατέχει σχεδόν το 10% των μετοχών της Alpha Bank ενώ έχει εξαγοράσει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της θυγατρικής της Alpha Bank στη Ρουμανία.
Στην εξαγορά του παρόχου τραπεζικών υπηρεσιών Vodeno και της βελγικής ψηφιακής τράπεζας Aion προχωράει η UniCredit έναντι περίπου 370 εκατ. ευρώ. Ως γνωστό η UniCredit κατέχει σχεδόν το 10% των μετοχών της Alpha Bank ενώ έχει εξαγοράσει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της θυγατρικής της Alpha Bank στη Ρουμανία.
Mε την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ιταλική τράπεζα αποκτά περισσότερα τεχνογνωσία μέσω της απόκτησης τραπεζικών τεχνολογιών που βασίζονται στο cloud και θα μπορέσει να στοχεύσει σε νέα τμήματα πελατών, σύμφωνα και με την ανακοίνωσή της για το deal.
Προσθέτει επίσης περίπου 200 μηχανικούς, προγραμματιστές και επιστήμονες data στο εργατικό δυναμικό της. Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ αυξάνει τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και την τεχνολογία σε μια εποχή που οι τράπεζες δαπανούν δισεκατομμύρια για να αναβαθμίσουν τα παλαιά συστήματα πληροφορικής και να μειώσουν το back-office κόστος. Η εξαγορά θα επηρεάσει τον ενοποιημένο δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης κατά τη στιγμή της συναλλαγής, η οποία αναμένεται το δ’ τρίμηνο του 2024.
Να προστεθεί, ότι η UniCredit αύξησε και τους στόχους για τα καθαρά έσοδα και τη δημιουργία κεφαλαίων για το σύνολο του έτους, αφού τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και χορηγήσεις έδωσαν σημαντική ώθηση στα κέρδη της τράπεζας κατά το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας έτσι τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά έσοδα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 16% στα 2,68 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αυξάνει την πρόβλεψή της για τα καθαρά έσοδα σε πάνω από 23 δισ. ευρώ.
Ο Αντρέα Ορσέλ επιδιώκει να συνεχίσει να βελτιώνει τα αποτελέσματα μετά την καταγραφή κερδών ρεκόρ πέρυσι, χάρη στην αύξηση των επιτοκίων και την προσπάθεια για αύξηση της αποδοτικότητας που έχει ακολουθήσει από τότε που ανέλαβε το 2021. Με τον «άνεμο» από τα επιτόκια να εξασθενεί, η ιταλική τράπεζα στοχεύει στην αύξηση των εσόδων από τις αμοιβές, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την ποιότητα του ενεργητικού. Τα τέλη αυξήθηκαν έντονα «σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο Ορσέλ σε δήλωσή του. Ανακοίνωσε επίσης μια ενδιάμεση διανομή περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 1,7 δισ. ευρώ σε επαναγορά μετοχών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΤΑΔ: Παραχώρησε στην Περιφέρεια Αττικής με 1 εκατ. ευρώ το χρόνο το γήπεδο Tae Kwon Do
- Γαλλία: Περικοπές 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026 και κατάργηση αργιών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πτώση στον απόηχο δασμών Τραμπ και πληθωρισμού ΗΠΑ
- ΕΕ: Δεν εγκρίθηκε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Μπλόκο από Σλοβακία
- Ποια είναι τα 4 επενδυτικά σχέδια των 290 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν σε βιομηχανία και τουρισμό
- Τσάφος: Έρχεται δέσμη μέτρων για ρευματοκλοπές και ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΑΘΕ από Τετάρτη 16 Ιουλίου έως και Σάββατο 9 Αυγούστου
- ΣΕΤΠΕ: Νέος πρόεδρος ο Αναστάσιος Μάνος, CEO της Dotsoft
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις