Συνεχίζεται η «αποψίλωση» των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν πρόσθετα κεφάλαια, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εμβληματικής τράπεζας.
Μετά τη διαφαινόμενη πώληση της μονάδας τιτλοποιήσεων στην ιαπωνική Mizuho, η διοίκηση εξετάζει και την πιθανότητα διάθεσης ορισμένων τμημάτων του εγχώριου χαρτοφυλακίου της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το πακέτο που αναμένεται να βγει στο σφυρί απαρτίζεται από:
- Μερίδιο μετοχών στη SIX Group, η οποία τρέχει το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης
- Το 8,6% των μετοχών της Allfunds, μίας ισπανικής επενδυτικής τράπεζας
- Δύο εξειδικευμένες ελβετικές τράπεζες, την Pfandbriefbank και την Bank-Now
- Την Swisscard, η οποία αποτελεί κοινό επενδυτικό σχήμα με την American Express
Αντίθετα, σύμφωνα -πάντα- με το δημοσίευμα των Financial Times, η Credit Suisse θα διατηρήσει στον έλεγχό της τις εγχώριες εταιρικές, λιανικές και ιδιωτικές τραπεζικές υπηρεσίες.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στις 27 Οκτωβρίου ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το εν λόγω σχέδιο, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης. Πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει εκ βάθρων αλλαγές στον επενδυτικό τομέα, περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επαναφορά του brand name της First Boston (αμερικανική εταιρεία, την οποία είχε απορροφήσει το 1990).
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλα αυτά δεν αρκούν και ότι θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια, μέσω της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» του παρελθόντος και η ελβετική τράπεζα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών, πελατών και εταίρων. Εξάλλου, αυτό είναι και το Νο.1 ζητούμενο αυτήν τη στιγμή.
H Goldman Sachs εκτιμά ότι η εν λόγω «τρύπα» ανέρχεται σε 8 δισ. ελβετικά φράγκα σε βάθος 2ετίας. Σε παρεμφερή επίπεδα κινείται και η άποψη της Flora Bocahut από την Jefferies, η οποία προσδιορίζει το κεφαλαιακό κενό σε 9 δισ. φράγκα.
Για μια τράπεζα, όμως, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί μόλις στα 10 δισ. φράγκα (από τουλάχιστον 22 δισ. πριν έναν χρόνο), τόσο μεγάλες ΑΜΚ σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα. Τεράστιο dilution (απομείωση) για τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κληθεί να βάλουν… πλάτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε
- Το Ducasse Baccarat στο Παρίσι, το πιο όμορφο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Νεκρός στο ξενοδοχείο 27χρονος Νορβηγός αθλητής
- Ανάλυση CNN: Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος ενός πολέμου στην Ευρώπη;
- Τουρκία: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη συντριβή του μοιραίου Falcon – Βρέθηκε το μαύρο κουτί
- Έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο: Το ελληνικό FBI ανέλαβε τις έρευνες
- NYT: Γιατί η Ρωσία πιθανότατα θα απορρίψει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ – Ουκρανίας
- Πάπας Λέων ΙΔ΄: Την κατάσταση που βιώνει η Γάζα έθιξε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








