"Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό"
Η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο δεν θα επηρεαστεί από την αβεβαιότητα της τιμής του πετρελαίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ωθήσει το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτεί τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση, επεσήμανε σε συνέντευξή του στη Les Echos.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, απάντησε «όχι — εκτός και αν υπάρξει κάποια έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».
«Από τη στιγμή που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν μελλοντικές περικοπές με «ρεαλιστικό ρυθμό».
«Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόζουμε εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό», είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αλμα της στερλίνας σε υψηλό 1,5 μήνα με το βλέμμα στην Τράπεζα της Αγγλίας
- Ευρωζώνη: Απότομο φρένο στην οικονομική ανάπτυξη τον Οκτώβριο – Βουτιά του PMI, στερεύει η ζήτηση
- Στους δρόμους ξανά την Πέμπτη 5/11 μαθητές, φοιτητές και καθηγητές
- Η απάντηση Αυγερινοπούλου για το συνεταίρο, πρώην σύζυγό της, του Mr. Χωριάτικο
- Eurostat: Μείωση 11,8% στο ρεύμα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο 2026
- Πληθωριστικό σοκ στην Ελλάδα: Στο 5,6% εκτινάχθηκε η ακρίβεια, πολύ πάνω από την ευρωζώνη
- Νέο ιστορικό υψηλό για τη Revolut με την αξία της να εκτοξεύεται στα 115 δισ. δολάρια
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή άνοδος με αιχμή τις τράπεζες μετά την εκλογική ανατροπή στις ΗΠΑ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








