Με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται το νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης στο εθνικό δίκαιο
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, «πέρασε», επί της αρχής, από τη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη δημοσιονομική ισορροπία. Στην ψηφοφορία που έγινε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, «Ναι» δήλωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη. Εκκρεμεί το πρακτικό για την ψήφο της Πλεύσης Ελευθερίας.
Με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται το νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης στο εθνικό δίκαιο. Η ενσωμάτωση αποτελεί υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη, εντός του τρέχοντος έτους. Στην ομάδα εργασίας, η οποία επεξεργάστηκε τις διατάξεις για την ορθή ενσωμάτωση της Οδηγίας, συμμετείχαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Η βασική αλλαγή που εισάγει το νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης είναι ο κανόνας των καθαρών δαπανών, οι οποίες δεν θα πρέπει να αυξάνονται πάνω από συγκεκριμένο όριο το οποίο προσδιορίζεται με βάση την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Όσο μειώνεται το χρέος, τόσο καλύτερα θα γίνονται τα όρια των δαπανών για την επόμενη τετραετία.
Με βάση τον νόμο για τη δημοσιονομική ισορροπία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι εγκύκλιοι κατάρτισης του προϋπολογισμού και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και όλοι οι φορείς θα πρέπει να δαβιβάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία στα οποία θα στηριχθούν οι προβλέψεις της επόμενης τετραετίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurostat: Η Ελλάδα στο Top 3 της ΕΕ με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια το α΄τρίμηνο
- Το incharge ηλεκτροδοτεί τον υπερσύγχρονο στόλο βαρέων οχημάτων της Ελληνικός Χρυσός
- Πειραιώς: Ανάπτυξη με πυλώνα την ιδιωτική κατανάλωση και «βαρίδι» τον επίμονο πληθωρισμό το α΄τρίμηνο
- Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας προτείνει η Κάγια Κάλας μετά το σφυροκόπημα στο Κίεβο
- Το Ευρωδικαστήριο επικύρωσε οριστικά το ιστορικό πρόστιμο των 4,1 δισ. ευρώ στη Google
- Αγορά κατοικίας: «Πρωταθλητές» το 2025 γκαρσονιέρες και δυάρια
- Inge Hofkens, η νέα πρόεδρος της European Metals – Τέλος ο Μυτιληναίος
- Mediterra: Ζημιές 184.600 ευρώ στον όμιλο το 2025 παρά την αύξηση τζίρου στα 15,45 εκατ. ευρώ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








