Διεθνή

Βρετανία: Αύξηση 2,9% στις πωλήσεις στο λιανεμπόριο τον Μάιο

Οι πωλήσεις πλην των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 3,5%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2021

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο με τον όγκο των αγαθών που πωλήθηκαν στα καταστήματα και στο διαδίκτυο να αυξάνεται κατά 2,9%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Τα στοιχεία έρχονται μετά από μια βασική έρευνα που έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία πυροδοτήσουν μια κρίση κόστους ζωής. Όλα μαζί δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών βοηθά τα νοικοκυριά στη Βρετανία να αντέξουν την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ανεργίας.

Οι πωλήσεις πλην των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 3,5%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2021. Τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης μαζί με εκείνα που πωλούν έπιπλα, αθλητικό εξοπλισμό, παιχνίδια και τα καταστήματα παιχνιδιών σημείωσαν ισχυρά κέρδη. Αυτό οφείλεται στη βελτιωμένη επισκεψιμότητα που ήρθε με τον καλύτερο καιρό και τις προσφορές.

Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν καλό οιωνό για τη συνολική ανάπτυξη τον Μάιο, αφού ο βροχερός καιρός έβαλε προσωρινό φρένο στην ανάκαμψη της Βρετανίας από την ύφεση. Οι βροχοπτώσεις υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, ο οποίος ήταν επίσης ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε την Πέμπτη τις προοπτικές της για το β’ τρίμηνο.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για να αγοράσουν ένα μικρότερο καλάθι αγαθών, γεγονός που αντανακλά τις παρατεταμένες επιπτώσεις του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού. Οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής πώλησης σημείωσαν επίσης ισχυρή αύξηση, της τάξης του 5,9% τον μήνα, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2022.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu