Διεθνή

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών τον Αύγουστο από το 2009, λόγω εκτίναξης των επιτοκίων

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκιά της 14 φορές από τον Δεκέμβριο του 2021 οδηγώντας τα στο 5,25%

Μειωμένες κατά 5,3% από πέρυσι ήταν οι τιμές των βρετανικών κατοικιών τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους από τον Ιούλιο του 2009 καθώς τα εξαιρετικά αυξημένα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση από τους αγοραστές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Nationwide Building Society, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 0,8% σε σχέση με ένα μήνα πριν, έπειτα από την πτώση 0,3% που είχαν εμφανίσει τον Ιούλιο.

“Η μείωση (των τιμών) δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της έκτασης της αύξησης του κόστους δανεισμού τους τελευταίους μήνες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας να βρίσκεται πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκιά της 14 φορές από τον Δεκέμβριο του 2021 οδηγώντας τα στο 5,25%, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν και νέα αύξηση αυτόν τον μήνα στο 5,5%.

Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ, οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων ήταν μειωμένες τον Αύγουστο κατά περίπου 20% από τα επίπεδα του 2019, μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Η Nationwide αναμένει πάντως μια “ήπια προσγείωση” της αγοράς κατοικίας, καθώς προβλέπει ότι η ανεργία δεν θα αυξηθεί πάνω από το 5%, ενώ οι μισθοί αυξάνονταν με σημαντικούς ρυθμούς σε ονομαστικούς όρους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu