Διεθνή

Βρετανία: Πτώση στις τιμές κατοικιών για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες

Σύμφωνα με την εταιρεία στεγαστικών δανείων Halifax, η μέση τιμή υποχώρησε 1% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία υποχώρησαν τον Μάρτιο, εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους και τερματίζοντας μια πεντάμηνη σειρά διαδοχικών αυξήσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία στεγαστικών δανείων Halifax, η μέση τιμή υποχώρησε 1% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, στις 288.430 λίρες από τον Φεβρουάριο, όταν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν στο υψηλό 16 μηνών στις 291.338 λίρες.

Τα στοιχεία της Halifax έδειξαν επίσης ότι οι τιμές τον Μάρτιο ήταν 0,3% υψηλότερες από ό,τι πέρυσι, μια πολύ μικρότερη ετήσια άνοδος από το 1,45% που περίμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Οι περιορισμοί σε προσιτές τιμές εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τους υποψήφιους αγοραστές», δήλωσε ο Kim Kainnard, διευθυντής των στεγαστικών δανείων της Halifax. «Οι τιμές των κατοικιών έχουν δείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα απέναντι στο σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με τα νούμερα που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η Nationwide Building Society, τα οποία έδειξαν επίσης μια απροσδόκητη μείωση στις μέσες τιμές των κατοικιών. Εν τω μεταξύ, οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το υψηλό 17 μηνών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ωστόσο, ο Kainnard παρέμεινε αισιόδοξος για την αγορά, λέγοντας ότι παρά τη μηνιαία μείωση, τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν βελτιώσεις στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu