Μήνυμα για την αμετάκλητη θέση του Ταμείου όσον αφορά στους όρους συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, από τη στιγμή που το χρέος δεν είναι βιώσιμο, έστειλε προς πάσα κατεύθυνση η Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσινγκτον, όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος του ΔΝΤ.
Μάλιστα, η επικεφαλής του Ταμείου με τη φράση “έχουμε καθαρή εικόνα για την κατάσταση”, δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση επί των ευρημάτων της έκθεσης της ανάλυσης της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη “σιδηρά κυρία” του Ταμείου, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά.
«Θα στείλουμε σε περίπου δυο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα.
«Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε. Εχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.
Σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ανάπτυξη παραμένει πολύ χαμηλή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Η ίδια υπογράμμισε πως η παγκοσμιοποίηση και η συνεργασία πρέπει να έχουν οφέλη για όλους και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερο για να τονωθεί η ανάπτυξη και να μειωθούν οι ανισότητες.
Στο πλαίσιο αυτό η κα. Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Κορέα να τον χρησιμοποιήσουν. Οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, σημείωσε η ίδια, θα πρέπει να κατευθύνουν τις δαπάνες τους σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως οι υποδομές και η έρευνα και η καινοτομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: «Ο αυθεντικός Μαραθώνιος είναι μοναδικός και κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερος»
- 42ος Μαραθώνιος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Τραμπ με Όρμπαν: Οι ΗΠΑ εξαιρούν την Ουγγαρία από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο
- Μητσοτάκης: Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία – Δένδιας: Χρόνια πολλά στους πιλότους μας
- ΗΠΑ: Βγάζουν από τη λίστα των «τρομοκρατών» τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ Σάρα
- ΟΟΣΑ: Στα 7,6 δισ. ευρώ η εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα το 2024 – Στα 3,1 δισ. ευρώ το α΄εξάμηνο 2025
- Πειραιάς: Η σταδιακή εξομάλυνση στη Διώρυγα του Σουέζ, τον καθιστά ξανά σε διαμετακομιστικό κόμβο
- Υδρογονάνθρακες: «Τρέχει» η διαπραγμάτευση με την Chevron για νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







