Υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική έθεσαν την αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s σήμερα.
Σύμφωνα και με τους δύο οίκους αξιολόγησης η εξασφάλιση ρευστότητας και χρηματοδότησης των Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς προσκρούει στις προκλήσεις που έχουν ανακύψει τόσο από τις εκροές καταθέσεων όσο και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών χρεογράφων στις πράξεις χρηματοδότησης της.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενδεχομένως να επιδεινωθούν.
Οι δύο οίκοι συμφωνούν, επίσης, στο ότι εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές έχουν αίσιο τέλος τότε πιθανόν να μην υπάρξει υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο η τελική αξιολόγηση θα συνυπολογίσει και τις συνθήκες οι οποίες θα διαμορφωθούν μέχρι να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Samsung: Ετοιμάζει το Wide Fold με αναλογία 4:3 και κυκλοφορία το φθινόπωρο του 2026
- ΤτΕ: Αύξηση 7,2% στις αφίξεις τουριστών και 8,2% στα έσοδα τον Οκτώβριο 2025
- ΥΠΑ: Αυξημένη κατά 6,8% η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια το εντεκάμηνο 2025
- Lamda Development: Δωρεάν διάθεση 281.880 ιδίων μετοχών σε στελέχη της εταιρείας
- Ισπανία: Συντριβή για τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ σε περιφερειακές εκλογές
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ ο Αντώνης Κεραστάρης, ο οποίος εμφανίζεται επικεφαλής άλλης ιδιωτικής εταιρείας
- Allwyn: Συνεχίζονται οι αγορές μετοχών του ΟΠΑΠ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







