Υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική έθεσαν την αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s σήμερα.
Σύμφωνα και με τους δύο οίκους αξιολόγησης η εξασφάλιση ρευστότητας και χρηματοδότησης των Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς προσκρούει στις προκλήσεις που έχουν ανακύψει τόσο από τις εκροές καταθέσεων όσο και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών χρεογράφων στις πράξεις χρηματοδότησης της.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενδεχομένως να επιδεινωθούν.
Οι δύο οίκοι συμφωνούν, επίσης, στο ότι εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές έχουν αίσιο τέλος τότε πιθανόν να μην υπάρξει υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο η τελική αξιολόγηση θα συνυπολογίσει και τις συνθήκες οι οποίες θα διαμορφωθούν μέχρι να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Allwyn: Συνεχίζονται οι αγορές μετοχών του ΟΠΑΠ
- Κίνα: Αμετάβλητα τα επιτόκια για έβδομο συνεχόμενο μήνα
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 5 Ιανουαρίου η καταβολή τόκων για το κοινό ομολογιακό δάνειο 2020
- THEON: Εξαιρετική χρονιά το 2025, θωρακίζει την ανάπτυξη με παραγγελίες-ρεκόρ €2,4 δισ.
- Eurobank: Επαναγορά 1,76 εκατ. ίδιων μετοχών αξίας 6,1 εκατ. ευρώ
- Τελικές προβλέψεις ΕΚΤ για το 2025: Ανάπτυξη 1,4% στην ευρωζώνη, πληθωρισμός 2,1% και «κλειδί» η εσωτερική ζήτηση
- Τεχνική Ολυμπιακή: Συμφωνία συγχρηματοδότησης έως 250 εκατ. ευρώ με την Pollen Street Capital
- Σίδνεϊ: Στην Αυστραλία είχαν εκπαιδευτεί οι δράστες του μακελειού
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







