Νέα

Υπόθεση Avenir: Όταν δύο θεσμοί, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπ. Ανάπτυξης, δεν επιτελούν το έργο τους

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου (από το 2019 έως σήμερα), η οποία διετέλεσε και α΄ αντιπρόεδρος της ίδιας αρχής την περίοδο 2012 - 2015.

Ιστορίες που σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαδραματίζονται στα υπουργεία και στις εποπτικές αρχές και σε συνδυασμό με τις χρόνιες καθυστερήσεις των δικαστηρίων δεν αποδίδεται δικαιοσύνη

Η κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί οικονομικά, αλλά σε καμία περίπτωση δομικά. Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια ή και χειρότερα, ειδικά σε θέματα χρόνου απονομής δικαιοσύνης και σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους, των υπουργείων και των εποπτικών-ρυθμιστικών αρχών. Η παρακάτω ιστορία είναι ενδεικτική και δεν είναι η μόνη, που εστιάζει ακριβώς σε αυτούς τους θεσμούς.

Έχουν περάσει 14 χρόνια από το χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Avenir όταν η εταιρεία είχε ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου και είχε αντλήσει 50 εκατ. ευρώ από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Η εταιρεία χρεοκόπησε και τα χρήματα χάθηκαν. Από τότε, όμως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι δίκες είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Αν και έχουν υποβληθεί μηνύσεις εδώ και πολλά χρόνια, οι υποθέσεις κάπου «κολλάνε».

Οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι ζημιώθηκαν και απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ζητήσουν κάτι απλό: Την πιστοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Avenir. Και αυτό διότι η πιστοποίηση της αύξησης κεφαλαίου  (50,455 εκατ. ευρώ) από το Δ.Σ. της  Avenir στις 20 Νοεμβρίου 2009 ήταν «μαϊμού», δηλαδή εικονική, όπως αναφέρουν οι μηνυτές. Στην πράξη, νομιμοποιήθηκε «αέρας» με αληθινά χρήματα επενδυτών!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σαν να γεννήθηκε από παρθενογένεση απάντησε ότι δεν είναι αρμόδια έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το να στέλνει η αρμόδια εποπτική αρχή για τις εισηγμένες επιχειρήσεις τους μηνυτές-επενδυτές  σε άλλο φορέα, στην προκειμένη περίπτωση στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι παρελκυστικό, αναφέρουν έγκριτοι νομικοί, διότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για την προστασία του επενδυτικού κοινού.  Ναι μεν το υπουργείο Ανάπτυξης είναι τυπικά η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των αυξήσεων κεφαλαίου όλων των εταιρειών (εισηγμένων και μη), αλλά οι αρμοδιότητές της υπερβαίνουν – ως προς την προστασία του επενδυτικού κοινού – τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Άλλωστε υπάρχουν πολλές προηγούμενες περιπτώσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν αυτή που διαπίστωσε ότι η αύξηση κεφαλαίου της Hitech –  άλλη εταιρεία εισηγμένη που χρεοκόπησε – ήταν παράτυπη. Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν αυτή που εντόπισε ότι η αύξηση κεφαλαίου της κατασκευαστικής εταιρείας Τσάμπρας (κατά το IPO της εταιρείας) ήταν επίσης παράτυπη. Και τέλος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με την εταιρεία Ήλιος του επιχειρηματία Μαντωνανάκη σταμάτησαν την δημόσια προσφορά της εταιρείας, διότι δεν καλύφθηκε και δεν προχώρησε η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (η τελευταία περίπτωση δεν ήταν σκάνδαλο αλλά αντίθετα προστατεύθηκε το επενδυτικό κοινό).

Τώρα,  μετά από τόσα χρόνια αναζητήθηκαν οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης για να πιστοποιήσουν ότι δεν ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Avenir! Αναμένεται η συνέχεια να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες εάν βεβαίως τα φερόμενα αδικήματα δεν παραγραφούν, διότι όλες αυτές οι καθυστερήσεις οδηγούν ακριβώς σε αυτό (ή σε αλλαγές της νομοθεσίας που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα).

Για όσους δεν έχουν καλή μνήμη θυμίζουμε πως η ιστορία ξεκινά το 2009 όταν ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Παύλος (Πωλ) Παπαδόπουλος φερόταν να κατέχει ο ίδιος ή μέσω παρένθετων προσώπων την εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «Ζήνων Α.Ε. Ρομποτικής και Πληροφορικής», η οποία το 2010 μετονομάστηκε σε ΑΒΕΝΙΡ Leisure and Entertainment Πληροφορική Α.Ε. για να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο του στοιχήματος μέσω εξαγοράς κυπριακών εταιριών…

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu