Οκτώ συλλήψεις για φερόμενο κύκλωμα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής - Στο μικροσκόπιο οι τραπεζικές συναλλαγές του προέδρου του ΛΑΟΣ και της συζύγου του, καθώς και οι διαδρομές του χρήματος
Ένα δίκτυο επιχειρήσεων που φέρεται να συσσώρευε χρέη από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, αποκρύπτοντας τους πραγματικούς διαχειριστές του πίσω από παρένθετα πρόσωπα, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τηλεπαρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες φέρονται ως αρχηγικά μέλη οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2021. Η ζημία στον e-ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ, συνυπολογιζόμενων των φορολογικών οφειλών που αποδίδονται στη δράση της, η συνολική ζημία για το Δημόσιο φέρεται να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος πραγματοποιείται σε περιοχές της Αττικής. Από τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να συγκροτούν την οργάνωση, έχουν συλληφθεί οκτώ, μεταξύ των οποίων ο Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο. Στους εμπλεκομένους περιλαμβάνονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, λογιστές, επιχειρηματίες και πρόσωπα που εμφανίζονταν ως νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών.
Διαδοχικές εταιρείες, απλήρωτες οφειλές και ύποπτες συναλλαγές
Ο φερόμενος μηχανισμός στηριζόταν στη διαδοχική λειτουργία επιχειρήσεων μέσω «αχυρανθρώπων», ώστε να μην εμφανίζονται στα εταιρικά έγγραφα οι πραγματικοί διαχειριστές. Η οργάνωση φέρεται να είχε συστήσει 25 εταιρείες, με δραστηριότητες στη διαφήμιση, στην εστίαση, στη νυχτερινή διασκέδαση και στην εμπορία ενδυμάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της έρευνας, οι επιχειρήσεις δεν απέδιδαν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Όταν τα χρέη συσσωρεύονταν, έκλειναν ή εγκαταλείπονταν και τη θέση τους έπαιρναν νέες εταιρείες, με αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας, αφήνοντας πίσω απλήρωτες υποχρεώσεις.
Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης τιμολογίων από τις συγκεκριμένες εταιρείες προς το ΛΑΟΣ. Στην έρευνα εντάσσονται επίσης φορολογικές παραβάσεις που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχαν εντοπιστεί σε ελέγχους κατά τόπους εφοριών.
Ξεχωριστή πτυχή της υπόθεσης αποτελεί ο έλεγχος των χρηματοοικονομικών κινήσεων του ζευγαριού. Κατά δικαστικές πηγές, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος είχε θέσει τον Φίλιππο Καμπούρη και τη σύζυγό του υπό έλεγχο εδώ και μήνες, έπειτα από ύποπτες συναλλαγές σε ελληνική τράπεζα.
Οι διαδρομές του χρήματος φέρεται να οδήγησαν τους ελεγκτές και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, από την οποία ζητήθηκε συνδρομή για τη διερεύνηση συναλλαγών των δύο εμπλεκομένων.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τα ευρήματα, τον ρόλο των εμπλεκομένων και το ύψος της ζημίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρυσοχοΐδης με Ρόμπερτ Λο για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι 1,75% με «καύσιμο» τις τράπεζες
- ΕΟΠΥΥ κατά Novartis Hellas: Στις 12 Νοεμβρίου η εκδίκαση της αγωγής για 228,63 εκατ. ευρώ
- ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
- Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq – Άλμα της Constellation Energy
- Φον ντερ Λάιεν: «Οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα είναι απαράδεκτες»
- Τραμπ: «Πράσινο φως» στο κόκκινο ντίζελ στους αυτοκινητοδρόμους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών
- Star Bulk Carriers Corp. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









