Επιχειρήσεις

Υψηλές ταχύτητες από τις εταιρείες υγείας και ευεξίας – Το παράδειγμα της Aegeo Spas

O Zαχαρίας Χνάρης, επικεφαλής της Aegeo Spas, με τα παιδιά του, που εργάζονται και αυτά στην εταιρεία

Η Aegeo Spas σχεδόν διπλασίασε τον τζίρος το 2023 φθάνοντας τα 23 εκατ. ευρώ

Η αγορά της ευεξίας συνιστά κατά τους οικονομικούς αναλυτές μια αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. H παγκόσμια βιομηχανία ευεξίας το 2023 αποτιμήθηκε στο εντυπωσιακό ποσό των 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ και επεκτείνεται συνεχώς με προβλεπόμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5-10% έως το 2027. Κυρίαρχοι, δε, παίκτες σε αυτή είναι οι Η.Π.Α., με εκτιμώμενη αξία αγοράς περίπου 420 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο το 2022. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα με αξία αγοράς που κυμαίνεται από 325 έως 375 δισεκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας, επίσης, σημαντικές ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Spa στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Four Seasons στο Πεκίνο

Ακολούθως, στην τρίτη θέση βρίσκεται  η ευρωπαϊκή αγορά ευεξίας με εκτιμήσεις για 120 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα το 2023, ένας κλάδος ο οποίος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό σχεδόν 10% ετησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατη έρευνα της αγοράς wellness από την McKinsey αποτιμά, εν έτει, πλέον, 2024, την αξία της διεθνώς σε 1,8 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 480 δισ. δολάρια αφορούν στην αμερικανική αγορά, με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται μεταξύ 5% και 10% ετησίως.

H συγκεκριμένη μελέτη της McKinsey διερεύνησε τις προθέσεις 5.000 καταναλωτών, σε ΗΠΑ, Κίνα και Βρετανία, διαπιστώνοντας και στις τρεις αυτές περιοχές κάτι κοινό: το ενεργό ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειονότητας των ερωτηθέντων για την πνευματική και σωματική τους υγεία, με την βοήθεια της επιστήμης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 82% των Αμερικανών και το 73% και 87% των Βρετανών και Κινέζων καταναλωτών αντίστοιχα δήλωσε ότι η ευεξία αποτελεί προτεραιότητα στην καθημερινότητά τους, τάση που είναι ιδιαίτερα έντονη στις νεαρότερες γενιές σε ό,τι αφορά την σωματική υγεία, την διατροφή, την άσκηση, αλλά και την ενσυνειδητότητα (mindfulness) και τον ύπνο.

Ενδεικτικό είναι ότι η άσκηση αναφέρεται ως «κομμάτι της ταυτότητας» για σχεδόν έναν στους δύο, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον χώρο του personal fitness.

Παράλληλα, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ενεργό ενδιαφέρον για προϊόντα αντιγήρανσης, αναφέροντας ότι θα κάνουν περισσότερες αγορές στην συγκεκριμένη κατηγορία φέτος, ενώ ένας στους δύο ερωτηθέντες αξιολογεί την υγεία του στομάχου ως προτεραιότητα για φέτος, επενδύοντας σε προηγμένα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά.

Το 58% ανέφερε ότι η ευεξία αποτελεί προτεραιότητα για το 2024, στοιχείο που αναδεικνύει τουλάχιστον πέντε νέες τάσεις για το τρέχον έτος, οι οποίες δημιουργούν αντίστοιχες ευκαιρίες δραστηριοποίησης για τις επιχειρήσεις: Πρόκειται για τη φροντίδα υγείας στο σπίτι, τις φορητές συσκευές για την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών (wearables), την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και την άνοδο στα προϊόντα που διαθέτουν έγκριση γιατρού, πέρα από όσα συστήνουν οι influencers και τα Social media.

H περίπτωση της Aegeo Spa στην Ελλάδα

Μια περίπτωση δυναμικής ελληνικής επιχείρησης στον τομέα του ευρύτερου wellness είναι η Aegeo Spas.  Η Aegeo Spas έχει τα τελευταία χρόνια συνεχή συνεργασία με μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και high-end μονάδες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Κέρκυρα, Κρήτη, Κως, Σαντορίνη, Ρόδος, Χαλκιδική μεταξύ άλλων). Ανάμεσα στα ονόματα με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία είναι η Aquila, Atlantica, Hatzilazarou Hotels, Electra Hotels, Mamidakis Group, Metaxa Hospitality Group και Sbokos Group. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται, επίσης, Spa σε καταλύματα της ξενοδοχειακής αλυσίδας Hilton (στην Κύπρο), Leonardo, Mayor, Semeli, Ζeus, Nyx, το πιο πρόσφατο και ιδιαίτερο Spa, το οποίο έχει εντάξει στη λίστα των συνεργασιών της, αλλά και το Saint George Lycabettus.

Η Aegeo Spas διαθέτει παρουσία και στον διεθνή όμιλο Hyatt Hotels, ενώ έχει και συνεργασία με τη Ηotel Brain για τα ξενοδοχεία που αυτή διαχειρίζεται.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Αegeo Spas το 2022 ανήλθε σε 23 εκατ.  ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως, σημειώνοντας αύξηση 84,79%, ενώ και για το 2023 η πορεία της αναμένεται έντονα αυξητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, για περισσότερα από 17 χρόνια, οι 1.300 εργαζόμενοι της εταιρείας προσφέρουν signature θεραπείες που συνδυάζουν την επιστήμη με την ελληνική παράδοση, ενώ μέσα από ειδικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα υπηρεσιών οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Κατά όσα τονίζει ο Τeam Leader της Aegeo Spas, Ζαχαρίας Χνάρης «η μεγάλη δυναμική της ευεξίας για τον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 50% σχεδόν των εσόδων spa παγκοσμίως προέρχεται από ξενοδοχειακά spa. Παράλληλα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι ταξιδιώτες από σημαντικές αγορές του ελληνικού τουρισμού όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία και ΗΠΑ τοποθετούν ψηλά την επίσκεψη σε spa ξενοδοχείων που συνεργάζονται με την Aegeo Spas. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης ανταγωνιστικών υπηρεσιών και προϊόντων ευεξίας στα ελληνικά ξενοδοχεία».

Ο ίδιος αποκαλύπτει τα σχέδια της εταιρεία για το 2024, τα οποία επικεντρώνονται εκτός Ελλάδος: «Μέσα σε αυτή τη χρονιά σχεδιάζουμε να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας ως πάροχος υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ευεξίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με εστίαση σε 220 σημεία».

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu