Ξέρετε πόσες ημέρες εργάζεται ο Ελληνας μόνο για να πληρώσει φόρους και συντάξεις; Αν δεν ξέρετε μάθετε ότι από την αρχή του έτους μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου, πρέπει απλά να δουλεύει για το δημόσιο ταμεία.
Αυτό προκύπτει από την ετήσια μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦΙΜ).
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2018 είναι τα εξής:
• Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 18η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.
• Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.
• Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009 αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2017 ήταν η 6η Ιουλίου.
• Η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.
• Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκά συνδικάτα ζητούν δεσμευτικούς κανόνες για εργασία σε συνθήκες καύσωνα
- Στο +6% το πετρέλαιο μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας ΗΠΑ – Ιράν
- Στο τραπέζι Χέγκσεθ και Νετανιάχου για τα F-35 της Τουρκίας
- Mercedes-Benz: Νέα πτώση 8% στις πωλήσεις το β΄ τρίμηνο υπό την πίεση της κινεζικής αγοράς
- Πιερρακάκης: “Η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ταχύτητα”
- Spitogatos: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές κατοικίας – Νέες αυξήσεις 6,1% σε αγορές και 1,3% σε ενοίκια το β΄ τρίμηνο
- EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Ανοδική τροχιά για το ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








