Οικονομία

Σωρεία καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς από υπαλλήλους της Εφορίας

Πως θα καταγγείλετε περιστατικό που υπέπεσε στην αντίληψή σας

Ανοιχτή πληγή αποτελούν για τον φορολογικό μηχανισμό τα φαινόμενα διαφθοράς που ανακύπτουν κατά καιρούς στη χώρα μας. Κάθε χρόνο οι καταγγελίες που φτάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε βάρος εφοριακών υπαλλήλων, είναι δεκάδες. Πέρυσι, η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων υποδέχθηκε 274 καταγγελίες για πειθαρχικά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα, από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.

Πέρυσι, από το σύνολο των καταγγελιών, εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν 259 καταγγελίες (το 94,5%) εκ των οποίων οι 221 αφορούσαν Υπηρεσίες και Υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και οι υπόλοιπες 38 καταγγελίες διαβιβάστηκαν αρμοδίως σε Υπηρεσίες και φορείς ή αρχειοθετήθηκαν.

Για το 2024, με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, τα μέτρα κατά της διαφθοράς προβλέπουν:

1. Διενέργεια 32 εσωτερικών ελέγχων σε διαδικασίες και λειτουργίες των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

2. Διενέργεια 65 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων.

3. Διενέργεια 35 επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων στις Υπηρεσίες.

4. Διενέργεια 75 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

5. Αξιολόγηση και διεκπεραίωση τουλάχιστον του 80% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

6. Διενέργεια 40 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

7. Διενέργεια 11 στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπόλογων και δημοσίων διαχειρίσεων, καταλογισμών των ευθυνομένων, οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων υποθέσεων που ανάγονται σε χρόνο πριν την 22/03/2017, καταλογισμών αυτών και εκκρεμών καταλογισμών κατά την ως άνω ημερομηνία, καθώς και εξέτασης καταγγελιών και αναφορών που αφορούν σε φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες έχει διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος, αποκλειστικά για τη διακρίβωση ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά υπάλληλοι της ΑΑΔΕ.

Η πλατφόρμα καταγγελιών

Εδώ και μήνες έχει τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δέχεται τις καταγγελίες των φορολογουμένων.

Οι πολίτες μπορούν πλέον επώνυμα είτε μέσω εκπροσώπου να καταγγέλλουν φοροφυγάδες, περίεργες ιστοσελίδες, ακόμα και τους ίδιους τους εφοριακούς αν εντοπίζονται να παραβιάζουν τα καθήκοντά τους.

Καταγγελία κατά εφοριακού ή Υπηρεσίας

Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να υποβάλλει μια επώνυμη καταγγελία για φαινόμενο Διαφθοράς – παραβίασης ακεραιότητας που αφορά Υπηρεσία ή Υπάλληλο της ΑΑΔΕ, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει είναι :Συνδέεστε στη ψηφιακή πύλη http://www.aade.gr και επιλέγετε Καταγγελίες Πολιτών. Στη συνέχεια επιλέγετε Επώνυμη Καταγγελία και εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet.

Στο βήμα Περιγραφή Καταγγελίας επιλέγετε την Κατηγορία ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ και στο πεδίο Υποκατηγορία τουλάχιστον μία παράβαση Διαφθοράς – Παραβίασης Ακεραιότητας.

Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιεχόμενο Καταγγελίας

→ Τρόπος Διαπίστωσης

→ Χρονικός Προσδιορισμός

Στη συνέχεια επιλέγετε Επόμενο και τον τύπο καταγγελλομένου Υπάλληλος / Υπηρεσία ΑΑΔΕ.

Επιλέγετε Στοιχεία Υπηρεσίας ΑΑΔΕ ή Στοιχεία Υπαλλήλου ΑΑΔΕ, συμπληρώνοντας τα υποχρεωτικά πεδία και οποιοδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καταγγελλόμενων για την ίδια υπόθεση.

Στην καρτέλα Τοποθεσία Συμβάντος, συμπληρώνετε τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

→ Περιφερειακή Ενότητα

→ Δήμος – Πόλη ή χωριό Συμβάντος

και οποιοδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

Στο βήμα Προεπισκόπηση καταγγελίας, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει.

Τέλος επιλέγετε Υποβολή όπου εμφανίζεται το μήνυμα: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας, την ημερομηνία και την ώρα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu