Οικονομία

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τον ΦΠΑ ροφημάτων και αναψυκτικών σε delivery και εντός καταστήματος

Δείτε σε ποια ποτά θα υπάρχει «καπέλο» 13% και σε ποια 24%

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, ροφήματα, χυμούς και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εγκύκλιο είναι ότι όταν η κατανάλωση τους γίνεται στο κατάστημα, εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%, ενώ όταν παραδίδονται σε «πακέτο» υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική διαφοροποίηση που αφορά τον καφέ, τη σοκολάτα και το τσάι, τα οποία θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο».

Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο:

  • Από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα σερβιριζόμενα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%.
  • Όσα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμοί και ροφήματα  σερβίρονται και καταναλώνονται εντός του καταστήματος, θα  επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.
  • Η παράδοση σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu