Οικονομία

Άδ. Γεωργιάδης: Στα 30.000 ευρώ το «ταβάνι» χρεών στον ΕΦΚΑ για να βγει κάποιος στη σύνταξη

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να διακρίνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν, από τους πραγματικά αναξιοπαθούντες

Την επικείμενη αύξηση του ορίου χρέους, με ταυτόχρονη θέσπιση περιουσιακών και τραπεζικών κριτηρίων για τους «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

Το σχέδιο του υπουργείου αφορά:

  • την αύξηση του ορίου στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες
  • την ταυτόχρονη θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων και άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να διακρίνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν, από τους πραγματικά αναξιοπαθούντες, που ενώ έχουν πληρώσει για χρόνια εισφορές, δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

«Υπάρχει μία κατηγορία συμπολιτών μας, που χρωστάνε πάνω από 20.000 στον ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες με οφειλές πάνω από 6.000 στον ΟΓΑ. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ένσημα για αρκετά χρόνια. Κάποιοι μέχρι και 27 χρόνια. Αυτοί, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους παρά μόνο εάν πληρώσουν εφάπαξ όλη τη διαφορά από τις 20.000 και πάνω και ρυθμίζοντας την οφειλή σε 60 δόσεις» ανέφερε χθες ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ.

Η νομοθετική διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για τον «απεγκλωβισμό» περισσότερων από 200.000 οφειλετών του ΕΦΚΑ που τα χρέη τους υπερβαίνουν το όριο συμψηφισμού, θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τι ισχύει σήμερα για τους οφειλέτες

Με το σημερινό καθεστώς, δυνατότητα έκδοσης σύνταξης παρέχεται στους αυτοαπασχολούμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και δεν έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).

Tα χρέη που υπερβαίνουν τα όρια συμψηφισμού, θα πρέπει να πληρωθούν εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, αλλιώς ο ασφαλισμένος χάνει το δικαίωμα έως ότου εξοφλήσει το χρέος (άνω των 20.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, στο εξής θα εκδίδεται η σύνταξη και στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς θα συμψηφίζεται με το χρέος τους και από ένα όριο και μετά θα καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Όταν το χρέος υποχωρήσει έως το όριο συμψηφισμού που θα οριστεί, η εναπομένουσα οφειλή θα «πληρώνεται» από την σύνταξη, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.

Προϋπόθεση αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, προκειμένου να «κοπούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής της οφειλής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15-20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη.

close menu