Αγορές

Αγορά ομολόγων: Στο 3,16% το ελληνικό 10ετές – Κοντά στο 1% το περιθώριο με το γερμανικό

Είναι χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022

Έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρήσει στη διάρκεια της ημέρας έως το 3,16%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Η σχετικά καλύτερη απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται καθημερινώς το περιθώριο έναντι των (10ετών) γερμανικών ομολόγων, το οποίο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά από το να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1%.

Η ζήτηση στην αγορά τροφοδοτείται από επικείμενη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς επενδυτικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα ο Bloomberg Ιndex, από την αρχή του νέου έτους.

Σημειώνεται ότι η Bloomberg Index Services δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα επαναφέρει την Ελλάδα στους κορυφαίους δείκτες αναφοράς παγκόσμιου χρέους από την 1η Ιανουαρίου. Οι στρατηγικοί αναλυτές τής Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Euro Treasury του Bloomberg μετά την ένταξή της.

Μετά και τη σημερινή υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα διαμορφώνεται σε επίπεδα πλησίον της Ισπανίας (η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου κυμαίνεται στο 3,05%), ενώ είναι σταθερά χαμηλότερο εκείνου της Ιταλίας (3,76%).

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται κατά τα ειωθότα να ανακοινώσει έως το τέλος της εβδομάδας την στρατηγική του για την χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, σήμερα, και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,15% από 3,19% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 2,07% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,08%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα, το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0924 δολ. από το επίπεδο των 1,0898 δολ. που άνοιξε η αγορά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu