«Παράθυρο» για νέα παράταση στην προθεσμία δεν φαίνεται να ανοίγει
Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις.
Μετά την υποβολή της τεχνικής έκθεσης και της έκθεσης επικινδυνότητας από τους αρμόδιους επιστήμονες στους οποίους απευθύνονται, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πρέπει, μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, να προβούν στις απαραίτητες για φέτος παρεμβάσεις, δηλαδή τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.
«Παράθυρο» για νέα παράταση στην προθεσμία δεν φαίνεται να ανοίγει, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι τουλάχιστον για φέτος σημασία έχει περισσότερο η ουσία, δηλαδή να προβούν οι πολίτες που έχουν σπίτια πολύ κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις στις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και να λάβουν την τεκμηριωμένη άποψη ενός επιστήμονα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα ακίνητά τους ώστε να τα «θωρακίσουν» από τη φωτιά.
Οι επιστήμονες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες σχετικά με τους κινδύνους και να προτείνουν βιώσιμα μέτρα, σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε ιδιοκτήτη ακινήτου. «Η ουσία, άλλωστε», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «δεν είναι να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά να ενημερωθούν οι πολίτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου από έναν επιστήμονα για τον τρόπο που θα προστατεύσουν τις ζωές τους, τις περιουσίες τους και θα διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής, αντί να το δυσχεραίνουν. Αυτό, φυσικά, για όσους θεωρούν ότι οι περιουσίες τους αξίζουν να προστατευθούν».
Πέραν αυτού, οι φετινές δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας θα χρησιμεύσουν και ως «άσκηση εργασίας» από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι θα τις μελετήσουν, ώστε να διαπιστώσουν τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις που ενδεχομένως υπάρχουν στη διαδικασία, αλλά και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα, είτε με e-mail από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις.
Για φέτος, πάντως, έχει ανασταλεί η εφαρμογή των μέτρων συμμόρφωσης με τα προτεινόμενα μέτρα και υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας.
Αυτά αφορούν την πρώτη γραμμή προστασίας από μια πυρκαγιά, δηλαδή τα κλαδιά και τα δέντρα που εφάπτονται με τα κτίρια, τα ξερόχορτα, οι θάμνοι και τα σκουπίδια, καθώς και τα εύφλεκτα υλικά στους εξωτερικούς χώρους.
Την 30η Ιουνίου, την ίδια ημέρα που όσοι υπάγονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας πλησίον (σε ακτίνα 300 μέτρων) ή εντός δασικών εκτάσεων θα πρέπει να καταθέσουν την Έκθεση Συμμόρφωσης, λήγει και η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι αυτή την ημερομηνία να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες απομάκρυνσης ξερόχορτων, κοπής δέντρων και θάμνων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες εκδήλωσης ή επέκτασης πυρκαγιάς και να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurostat: Το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ μειώθηκε στα 128 δισ. ευρώ το 2025
- Το ευρώ ενισχύεται οριακά στα 1,1563 δολάρια
- Τηλεοράσεις LG: Η Τεχνητή Νοημοσύνη πίσω από την τέλεια εικόνα
- “Ναι” με αστερίσκους από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά για τον κατώτατο μισθό
- Παρέμβαση ΓΣΕΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους σε έργα του ΕΣΠΑ στη Φλώρινα
- Τράπεζα Κύπρου: Πλήρης αποπληρωμή των ομολόγων Tier 2, ύψους 300 εκατ. ευρώ
- BANK OF CYPRUS HOLDINGS PLC - Απόφαση για Εξαγορά Χρεογράφων Κεφαλαίου Κατηγορίας 2 (Tier 2 Notes) (ISIN: XS2333239692)
- Η ARM εισβάλλει στα data centers με τον πρώτο δικό της επεξεργαστή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








