Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε ότι η αρχή αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) επέτρεψε σε αθλητές που είχαν βρεθεί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών να λαμβάνουν για χρόνια μέρος σε αγώνες χωρίς να τιμωρούνται
Ενώ οι Αγώνες εξελίσσονται κανονικά και πλησιάζουν προς το τέλος τους (11/8 η Τελετή Λήξης), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας επιβεβαιώνει ότι η αρμόδια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) επέτρεψε σε αθλητές που είχαν βρεθεί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών να λαμβάνουν για χρόνια μέρος σε αγώνες χωρίς να τιμωρούνται, ενώ παράλληλα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της USADA ότι αυτό γινόταν με την έγκριση του, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι αυτοί οι αθλητές θα βρίσκονταν με περισσότερα θετικά τεστ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Αυτή η ενέργεια της USADA θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αθλητικού ανταγωνισμού, την οποία ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ επιδιώκει να προστατεύσει», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο «συνεργασίας» αναφέρει πως:
«Υπάρχει διάταξη στον Κώδικα σύμφωνα με την οποία ένας αθλητής που παρέχει ουσιαστική βοήθεια μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει την αναστολή μέρους της περιόδου τιμωρίας του. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαδικασία για αυτό, η οποία δεν περιλαμβάνει να επιτρέπεται στους “παραβάτες” να συνεχίζουν να αγωνίζονται.»
Επιπλέον τονίζει πως «όταν τελικά ο WADA ενημερώθηκε γι΄ αυτή την μέθοδο το 2021, πολλά χρόνια αφότου είχε ξεκινήσει, διέταξε την USADA να την εγκαταλείψει αμέσως».
Ο WADA είναι «ενήμερος για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όπου αθλητές που είχαν διαπράξει σοβαρές παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ τους δόθηκε άδεια να συνεχίσουν να αγωνίζονται για χρόνια, ενώ ενεργούσαν ως “μυστικοί πράκτορες” της USADA, χωρίς να ενημερώνουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό και χωρίς καμία διάταξη που να επιτρέπει μια τέτοια πρακτική.»
Σε μία περίπτωση, «ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, ο οποίος συμμετείχε σε προκριματικούς Ολυμπιακούς Αγώνων και σε διεθνείς διοργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει αναβολικά και EPO, αλλά του επιτράπηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται.».
Κατά τον Παγκόσμιο οργανισμό «η υπόθεσή του δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, τα αποτελέσματα δεν ακυρώθηκαν και του επιτράπηκε να κρατήσει τα χρηματικά έπαθλα του.»
Όταν η USADA τελικά παραδέχθηκε τα γεγονότα, ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του αθλητή και ζήτησε από τον WADA να συμφωνήσει για να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.
Ο WADA «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσει» μετά την επιβεβαίωση ότι η απειλή ασφάλειας ήταν αξιόπιστη.
Σε άλλη περίπτωση που αφορούσε έναν επίσης κορυφαίο αθλητή, η USADA δεν ενημέρωσε ποτέ τον WADA για την απόφασή της να άρει μια προσωρινή αναστολή, παρά το γεγονός ότι απαιτείτο να το κάνει βάσει των κανονισμών.
Ο WADA «δεν θα είχε επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο.»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «είναι ειρωνικό και υποκριτικό από την USADA να φωνάζει όταν θεωρεί ότι άλλοι Οργανισμοί Αντιντόπινγκ δεν ακολουθούν τους κανόνες κατά γράμμα, ενώ η ίδια δεν ανακοίνωσε υποθέσεις ντόπινγκ για χρόνια και επέτρεψε στους παραβάτες να συνεχίσουν να αγωνίζονται.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Βίαιη ανατροπή στο φινάλε με βουτιά 14,12% της Coca-Cola HBC και κατάρρευση Nasdaq
- Στενά του Ορμούζ: Νέα πλήγματα σε δεξαμενόπλοια – Το Ιράν κλιμακώνει την πίεση μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- Wall Street: Πιέσεις στον Nasdaq από το ξεπούλημα στα τσιπ – Ανοδικά ο Dow Jones
- OPTRONICS TECHNOLOGIES: Ανέλαβε την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών της EXA Infrastructure στην Αττική
- Attica: Πρώτο BEAUTY store στο The Mall Athens – Στα σκαριά έως 6 καταστήματα μέχρι το 2029
- ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. - Η OPTRONICS TECHNOLOGIES κατασκευάζει το Δίκτυο Οπτικών Ινών της EXA Infrastructure Greece
- Λιβάνιος: Αλλαγές στις προσλήψεις των δήμων μέσω ΑΣΕΠ – Επέκταση της εντοπιότητας και νέοι διαγωνισμοί
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








