Οικονομία

Alpha Bank: Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2015

To 3% θα προσεγγίσει το 2015 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ όπως προβλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας ενώ εκφράζουν την εκτίμηση ότι για «την ανανέωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καθοριστικής πλέον σημασίας η επιβεβαίωση ότι δεν θα διαταραχθεί σε μόνιμη βάση το μίγμα οικονομικής πολιτικής λόγω πολιτικών εξελίξεων».

Όπως αναφέρεται, για την εδραίωση των θετικών τάσεων στις επενδύσεις, απαιτείται, βεβαίως, ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. To 2007 (πριν από την κρίση), οι επενδύσεις ανέρχονταν σε 60 δισ. ευρώ περίπου, ήταν κατά το 50% περίπου σε κατοικίες, και καλύπτονταν κατά τα 2/3 από το εξωτερικό (κυρίως από δανεισμό).

Σήμερα, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ περίπου ( ή 21 δισ., ευρώ μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ), είναι δηλαδή μειωμένες κατά 60%, μόνο το 20% περίπου είναι σε κατοικίες, και χρηματοδοτούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εγχώρια αποταμίευση.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, όμως, είναι ότι σήμερα τα νοικοκυριά όχι μόνον δεν αποταμιεύουν συσσωρευμένες χρηματοδοτήσουν την κατανάλωσή τους (τα νοικοκυριά έχουν αρνητική αποταμίευση)», αναφέρουν οι αναλυτές.

«Αντίθετα, οι επιχειρήσεις, έχοντας προχωρήσει σε εξορθολογισμό της λειτουργίας τους στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, συσσωρεύουν αποθεματικά (δηλαδή αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους), χρηματοδοτώντας τις όποιες επενδύσεις πραγματοποιούν και, ταυτόχρονα, μειώνοντας τις αλλά χρησιμοποιούν και αποταμιεύσεις για να δανειακές τους υποχρεώσεις από τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος» προσθέτουν στην ανάλυση τους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu