Οικονομία

Ανάπλαση φαληρικού όρμου: Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ο φάκελος για το project των 464,42 εκατ. ευρώ

Το έργο αυτό μπαίνει στη φάση υλοποίησής του και σφραγίζεται η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους - Οι συνολικοί προγραμματισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι αγγίζουν τα 464,42 εκατ. ευρώ

Την υποβολή του σχετικού φακέλου για την έναρξη υλοποίησης του πάρκου στον Φαληρικό Όρμο ολοκλήρωσε η Περιφέρεια Αττικής, μετά από δύο χρόνια συνεργασίας με τη συμβουλευτική ομάδα του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), τη DG Regio και το ΥΜΕΠΕΡΑ.

Ειδικότερα, ο φάκελος του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, μετά το πράσινο φως που έλαβε και από τους συμβούλους Jaspers της Ε.Ε., υπεβλήθη στις 20 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο, με την ολοκλήρωση πλέον των διαδικασιών ελέγχου από το Jaspers, απελευθερώνει τους πόρους της Α’ Φάσης και έχει πια τα εχέγγυα αποδοχής από την ΕΕ ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η ένταξή του στο νέο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (Προγραμματική Περίοδος 2021-2027) και της δημοπράτησης της ανάπλασης του Πάρκου. 

Ο φάκελος αίτησης μεγάλου έργου «Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου (Faliron Bay Regeneration Project)» (CCI: 2020GR16CFMP005) υποβλήθηκε και έλαβε το Αποδεικτικό Παραλαβής από την Ε.Ε. με αρ. αναφ. Ares (2023)7888253.

Μετά από τη σχετική εξέλιξη το έργο αυτό μπαίνει στη φάση υλοποίησής του και σφραγίζεται η χρηματοδότησή του από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνολικοί προγραμματισμένοι χρηματοδοτικοί πόροι  αγγίζουν τα 464.422.290,21 ευρώ.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη υποβολής του φακέλου και την ενημέρωση από τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, Αλ. Καλογερόπουλο, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε μια σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Στόχος μας η  υλοποίηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας και της Ευρώπης. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν και συμβάλλουν προκειμένου να υλοποιηθεί ένα όραμα ετών. Όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει ένα πάρκο πρότυπο, στολίδι για την Αττική και θα το χαίρονται κάτοικοι και οι επισκέπτες, καθώς δεν είναι ένα μεμονωμένο πάρκο, αλλά ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα, τόσο για τους όμορους Δήμους, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η ικανοποίησή μου είναι μεγάλη, καθώς ως περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τα στελέχη μας καταφέραμε να συμβάλλουμε στην τροχοδρόμηση υλοποίησης του. Το πάρκο θα παρέχει δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, τοπική αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση, πολίτες και ιδιωτική πρωτοβουλία να συνεργαστούν και να δουλέψουν σκληρά».

Η ανάπλαση

Το έργο έχει χαρακτηριστεί «Μεγάλο Έργο» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ως εκ τούτου υφίσταται η υποχρέωση συμβουλευτικής υποστήριξης του Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), πριν την υποβολή του Φακέλου Μεγάλου Έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διετής εμπλοκή των Jaspers και των εμπειρογνωμόνων του είχε ως σκοπό αφενός τη διασφάλιση ότι έχουν τηρηθεί οι δέουσες διαδικασίες καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας ενός έργου (αδειοδότηση, διαβούλευση κ.λπ.), αφετέρου ότι ένα έργο έχει ενσωματώσει όλες τις τρέχουσες κατευθύνσεις της τέχνης και της επιστήμης (ενδεικτικά καινοτομία, εξοικονόμηση ενέργειας, ΤΠΕ, αρχές νέου Bauhaus κ.λπ.).

Υιοθετήθηκαν οι εν λόγω αρχές του νέου Bauhaus και καινοτομίες, καθώς και οι περιβαλλοντικές εναρμονίσεις στον σχεδιασμό του έργου, διαδικασίες πολύ-επίπεδες και χρονοβόρες που επιβάλλονται από τους συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προαπαιτούμενες για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου.

Έτσι θα είναι ο νέος Φαληρικός Όρμος- Ξεκινούν τα έργα (ΦΩΤΟ) | It's Possible

Τι είναι το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (New European Bauhaus) αποσκοπεί να δώσει πολιτιστική διάσταση στην πράσινη μετάβαση. Είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκοπεί να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Εκφράζει τη φιλοδοξία της Ε.Ε. για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού και να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, μαθητές, και δημιουργικά μυαλά από όλους τους κλάδους, να οραματιστούν και να αναζητήσουν λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συν-δημιουργίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu