Διεθνή

Ανασχηματισμός Πούτιν: Όλοι οι «άνθρωποι του προέδρου»

Τα νέα πρόσωπα και οι υποψήφιοι διάδοχοι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποβίβασε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, βετεράνο του Ψυχρού Πολέμου που διαμόρφωσε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Κρεμλίνου, σε θέση επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ ανέδειξε δύο νεότερους υπολοχαγούς σε ανώτερες θέσεις στο Κρεμλίνο.

Αφού ο 71χρονος επικεφαλής του Κρεμλίνου ορκίστηκε «τσάρος» για μια νέα προεδρική θητεία, στις 7 Μαΐου, άλλαξε τον υπουργό Άμυνας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και έδωσε σε μια νέα γενιά αξιωματούχων ευρεία επιρροή στην οικονομία.

Ο Πούτιν διατήρησε τον 52χρονο Αντόν Βάινο ως προσωπάρχη, τον 63χρονο Αλεξέι Γκρόμοφ και τον 61χρονο Σεργκέι Κιριγιένκο ως πρώτους αναπληρωτές προσωπάρχες, αλλά έδωσε στον 51χρονο πρώην σωματοφύλακα Αλεξέι Ντιούμιν μια θέση στο Κρεμλίνο και ανέδειξε τον 41χρονο Μαξίμ Ορέσκιν σε αναπληρωτή προσωπάρχη.

Ο Νικολάι Πάτρουσεφ, πρώην αξιωματικός της KGB από την Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε ο Πούτιν, μετακινήθηκε από την καρδιά του σύγχρονου πολιτικού γραφείου, όπου εργαζόταν επί 16 χρόνια ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στη θέση του επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας ως σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Ο 46χρονος γιος του, Ντμίτρι Πάτρουσεφ, προήχθη ωστόσο στη θέση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τη γεωργία.

«Ο Ορέσκιν προήχθη, ο Ντιούμιν ήρθε πιο κοντά και ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος υποβιβάστηκε σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ανώτερη ρωσική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας τέτοιων δημόσιων σχολίων.

Παρόλο που ο Πούτιν, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, ξεκινά νέα εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνήσει για τα επόμενα χρόνια, οι ανασχηματισμοί του ελέγχονται στενά από τους παρατηρητές του Κρεμλίνου για να διακρίνουν αν ετοιμάζει πιθανούς υποψηφίους για τη διαδοχή του.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιον μπορεί να επιλέξει ο Πούτιν ως μελλοντικό διάδοχο. Ωστόσο, τα ονόματα των Ντιούμιν, Ορέσκιν και Πάτρουσεφ του νεότερου- όλοι αναβαθμίστηκαν κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό – αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών μεταξύ της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.

Ο Ντιούμιν παραμένει μια από τις πιο εντυπωσιακές προαγωγές, καθώς βρέθηκε στο Κρεμλίνο αφού υπηρέτησε ως περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής Τούλα της Ρωσίας.

Θα επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία, το συμβουλευτικό όργανο του Κρατικού Συμβουλίου και τον αθλητισμό, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Ντιούμιν εισήχθη το 1995 στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουράς της Ρωσίας (FSO), η οποία εγγυάται την ασφάλεια της ελίτ του Κρεμλίνου, και ήταν υπεύθυνος της φρουράς του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης θητείας του. Έχει επίσης εργαστεί ως αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών).

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος, 72 ετών, θα μεταφέρει την τεράστια εμπειρία του σ’ έναν ρόλο ελαφρώς διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι «ένας απολύτως στρατηγικός τομέας» και δεν απέκλεισε ότι θα του ανατεθούν περαιτέρω αρμοδιότητες.

Η παραμονή του στο Κρεμλίνο σημαίνει ότι ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στον Πούτιν, τον ανώτατο ηγέτη της Ρωσίας, και να διατηρεί έναν βαθμό επιρροής.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η νέα θέση του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας του δίνει ευρύ φάσμα καθηκόντων που έχουν «μεγάλη σημασία για τη χώρα».

Στην κυβέρνηση, ο Ντενίς Μαρτίνοφ, 55 ετών, ανέλαβε τον ρόλο του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και θα διευθύνει τη βιομηχανία, ενώ ο Αλεξάντερ Νόβακ, 52 ετών, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα επιβλέπει την ενέργεια, αλλά θα αναλάβει επιπλέον καθήκοντα για τη διαχείριση της οικονομίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu