Ξόδεψαν 524 εκ. ευρώ επιπλέον λόγω ανατιμήσεων για τα ίδια πάνω-κάτω τεμάχια προϊόντων
Επιπλέον 524 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ για να καλύψουν τις ανάγκες τους το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.
Οι πωλήσεις σε αξία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, αυξήθηκαν 9,88% στα 5,85 δισ. ευρώ από 5,326 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Δηλαδή οι καταναλωτές πλήρωσαν, για τα ίδια πάνω-κάτω τεμάχια προϊόντων επιπλέον 8,8% σε αξία.
Στην ανθεκτική πορεία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο τουρισμός. Στην Κρήτη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 17,8%, στην Πελοπόννησο 11,5%, κατά 8,7% στην Κεντρική Ελλάδα όσο και στη Θεσσαλονίκη και 10,8% στη Βόρεια Ελλάδα. Η Circana δεν δίνει στοιχεία για Κυκλάδες, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο.
Οι κερδισμένοι της κατανάλωσης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν τα snacks (αύξηση 14,5% των πωλήσεων σε αξία και 4,7% σε όγκο με άνοδο των τιμών κοντά στο 10%), τα αναψυκτικά (άνοδο 10,9% των πωλήσεων, 3,8% του όγκου και ανατιμήσεις πάνω από 7%) και τα αλκοολούχα ποτά (αύξηση 7,5% σε αξία, 3,1% σε όγκο και ανατιμήσεις πάνω από 4%).
Από την άλλη πλευρά, τα συσκευασμένα τρόφιμα ανατιμήθηκαν 6,1% -εκεί οφείλεται και η αύξηση πωλήσεων 6,9%- και κατέγραψαν οριακή πτώση 0,8% στον όγκο πωλήσεων.
Όμως, αν δούμε τις ανατιμήσεις στις μεγάλες κατηγορίες, στα προϊόντα για το σπίτι οι αυξήσεις τιμών άγγιξαν το 11,3%, στο +9,2% ήταν οι ανατιμήσεις στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, 8,5% στα τρόφιμα και στο +8,8% σε όλη την κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών.
Σε ό,τι αφορά το δίπολο επώνυμα προϊόντα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο της δεύτερης κατηγορίας σε αξία διαμορφώθηκε στο 26,2%, καταγράφοντας ανάπτυξη 12,9%, ενώ των επωνύμων σημείωσε αύξηση πωλήσεων 8,8%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Προς τα Μέγαρα η φωτιά από τη Βοιωτία: 112 για εκκενώσεις
- Ο υπουργός «κάμεραμαν» Γεωργιάδης επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές
- Αίγιο: Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς
- Συλλήψεις για τη πυρκαγιά σε Άγιο Βασίλειο, Πόρτο Γερμενό: Τι δείχνουν οι έρευνες για τα δίκτυα ηλεκτροδότησης
- Το δίλημμα που διχάζει: 50.000 στο χέρι ή 1 εκατ. με κορώνα-γράμματα;
- Ουρές για να βγάλουν διαβατήρια με τις παλιές ταυτότητες (Βίντεο)
- Ο Τραμπ απέκτησε… δικό του αυτοκινητόδρομο – Πόσο κοστίζει
- Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες από πυροβολισμούς έξω από εστιατόριο στο Αϊντάχο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








