Οικονομία

Αναβάθμιση για την Ελλάδα από την JP Morgan με προσδοκίες για εισροές 1 δισ. δολαρίων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο αμερικανικός οίκος αλλάζει στάση για την ευρύτερη περιοχή και ποντάρει στην είσοδο των ελληνικών μετοχών στον Euro STOXX

Σημαντικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική αγορά, μετά την απόφαση για ένταξη των ελληνικών μετοχών στον δείκτη Euro STOXX τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτική θέση, καθώς για τους επόμενους μήνες θα προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο από τις αναδυόμενες όσο και από τις ανεπτυγμένες αγορές.

Η οικονομική σταθερότητα, η πλήρης ανάκαμψη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και οι ελκυστικές τιμές στο ταμπλό δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα για τη συνέχεια.

Παράλληλα, η JP Morgan αναβάθμισε και τη συνολική στάση της για τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA).

Η JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μοναδική θέση, καθώς για περίπου οκτώ μήνες θα παραμείνει στον δείκτη MSCI Emerging Markets, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχει σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό δείκτη. Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, δημιουργεί τη δυνατότητα προσέλκυσης κεφαλαίων τόσο από επενδυτές που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές όσο και από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο οίκος εκτιμά ότι στον Euro STOXX θα ενταχθούν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank– οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης, έχουν επιστρέψει πλήρως σε ιδιωτικά χέρια και έχουν επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων.

Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας της μετά την κρίση χρέους, με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης και τη συνεχή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Στην ίδια κατεύθυνση, υπενθυμίζει την πρόσφατη ανακοίνωση της MSCI ότι σχεδιάζει να επαναταξινομήσει την Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές το 2027, εξέλιξη που αποτελεί ακόμη μία αναγνώριση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ανάκαμψης της χώρας.

Παρά τη σημαντική άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έχει υπερτριπλασιάσει την αξία του από το 2021 και κατέγραψε πέρυσι την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2019, η JP Morgan σημειώνει ότι οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών.

Συγκεκριμένα, διαπραγματεύονται με δείκτη P/E 10,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, έναντι 11,3 φορές για τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών.

Τέλος, η JP Morgan επισημαίνει ότι το πολιτικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό για τις αγορές, καθώς θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το φαβορί για την επικράτηση στις επόμενες εκλογές, διασφαλίζοντας τη συνέχιση μιας σταθερής οικονομικής πολιτικής.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu