Οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στη Meta, το Twitter, τη Stripe και σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς γίνονται αισθητές και στην Ιρλανδία.
Πρόκειται σύμφωνα με αναλυτές για «σήμα κινδύνου» σχετικά με τις παρενέργειες της υπερβολικής εξάρτησης της Ιρλανδίας από τις Big Tech.
Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών εταιρειών βοήθησε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της Ιρλανδίας ενώ τα φορολογικά έσοδα, παρόλο που ο βασικός συντελεστής της Ιρλανδίας για τις επιχειρήσεις είναι μόλις 12,5%, έδωσαν στην κυβέρνηση ένα «μαξιλάρι» για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση του κόστους ζωής.
Με τη Meta να απολύει το 13% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, τον Έλον Μασκ να μειώνει το προσωπικό του Twitter στο μισό και την Stripe, την εταιρεία πληρωμών που ιδρύθηκε από δύο Ιρλανδούς αδερφούς, να εγκαταλείπει το 14% των εργαζομένων, η τεχνολογική «φούσκα» της περασμένης δεκαετίας μπορεί να έχει σκάσει.
Το βραχυπρόθεσμο χτύπημα θα σημαίνει ότι θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ιρλανδία, μεταδίδουν οι Financial Times.
«Αν αυτές οι εταιρείες μειώσουν όντως τις επενδύσεις και αν εισέλθουμε όντως σε έναν “τεχνολογικό χειμώνα”, δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν άλλες πηγές ανάπτυξης και άλλοι τομείς ανάπτυξης» δήλωσε ο Ζαν Κουσέν, καθηγητής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο πανεπιστήμιο Maynooth.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000 στην Ιρλανδία, έχουν ανησυχήσει και την ιρλανδική κυβέρνηση.
Τα έσοδα από τους φαρμακευτικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των εσόδων από τον εταιρικό φόρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Άρειος Πάγος: Νέος εισαγγελέας ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, νέα πρόεδρος η Αναστασία Παπαδοπούλου
- Προς αλλαγή στάσης ο Τραμπ για την Ουκρανία
- Ανακλήθηκε το λικέρ Mozart της εταιρείας Mozart Distillerie GmbH
- Φωτιά τώρα στα Μεσοχώρια Ευβοίας – Μήνυμα 112
- Κασσελάκης: Νέα δικογραφία στη Βουλή, εμπλέκει Θεοδωρικάκο
- Στο Καστέλι το Σάββατο ο Χρίστος Δήμας για αυτοψία στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο
- Εν ψυχρώ δολοφονία στην Αγία Παρασκευή, αναζητείται ο δράστης
- Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Κορωπί
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις