Το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας ενέκρινε σειρά αποφάσεων που πρόκειται να «τροποποιήσουν θεμελιωδώς τη νομική και πολιτική πραγματικότητα» στην περιοχή
Η Σαουδική Αραβία και άλλες επτά χώρες η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι καταδίκασαν σήμερα τα μέτρα που ανακοίνωσε το Ισραήλ με στόχο να ενισχύσει τον έλεγχό του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας ενέκρινε σειρά αποφάσεων που πρόκειται να «τροποποιήσουν θεμελιωδώς τη νομική και πολιτική πραγματικότητα» στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.
Στην ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδονησίας και του Πακιστάν «καταδίκασαν έντονα τις παράνομες αποφάσεις και ενέργειες του Ισραήλ που έχουν στόχο να επιβάλλουν την ισραηλινή κυριαρχία» επί της Δυτικής Όχθης.
Κατήγγειλαν επίσης την επιβολή «μιας νέας νομικής και διοικητικής πραγματικότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία επιταχύνει τις προσπάθειες παράνομης προσάρτησής της και εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού».
Σύμφωνα με ισραηλινή ανακοίνωση, οι κανονισμοί που χρονολογούνται από την εποχή που η Ιορδανία διοικούσε τη Δυτική Όχθη, πριν το 1967, και οι οποίες απαγόρευαν σε ιδιώτες εβραίους να αγοράζουν γη θα πρέπει να καταργηθούν. Άλλα μέτρα θα επιτρέπουν στο Ισραήλ να διαχειρίζεται κάποιους θρησκευτικούς χώρους, ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Εμβαθύνουμε τις ρίζες μας σε όλες τις περιοχές της Γης του Ισραήλ και θάβουμε την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους», σχολίασε ο Μπεζαλέλ Σμότριχ προσωπικότητα της άκρας δεξιά του Ισραήλ, που είναι και ο ίδιος έποικος και υπέρμαχος της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης.
Η παλαιστινιακή προεδρία από τη Ραμάλα καταδίκασε τις αποφάσεις αυτές σχολιάζοντας ότι έχουν στόχο «να ενισχύσουν τις προσπάθειες προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης».
Εκτός από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ έχει προσαρτήσει, περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη δίπλα σε περισσότερους από 500.000 Ισραηλινούς που έχουν εγκατασταθεί σε παράνομους, με βάση το διεθνές δίκαιο, οικισμούς.
Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη έφτασε το 2025 σε νέο επίπεδο ρεκόρ από το 2017, οπότε ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία, σύμφωνα με έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Athens Prime Hotels: Έκανε έξι τις μονάδες της στην Αθήνα
- Μπαράζ πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για 1,7 εκατ. δικαιούχους
- Διπλωματικό θρίλερ Ιράν – ΗΠΑ με φόντο τα Στενά του Ορμούζ
- Σε υψηλά διμήνου το δολάριο λόγω Μέσης Ανατολής
- Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου
- Στα 105 δολάρια το πετρέλαιο
- Θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδος, έγραψε ιστορία κερδίζοντας 0-1 τη Γερμανία
- Πολιτική θύελλα για την κυβερνητική αφωνία από τις αποκαλύψεις της Wall Street Journal για Γκίλφοϊλ, Μαραφάτσο, AKTOR
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








