Οικονομία

Άνοδος στις διεθνείς τιμές πετρελαίου αφού οι Σαουδάραβες κόβουν πάλι την παραγωγή

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο κατέγραψαν έντονη άνοδο τη Δευτέρα, αφού η Σαουδική Αραβία συμφώνησε το Σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια τον επόμενο μήνα. Η τιμή του πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate για παράδοση Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,1% στα 73,25 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργο τύπου Brent Αυγούστου κέρδισε 2% στα 77,69 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και ότι η μείωση θα μπορούσε να παραταθεί εάν χρειαστεί. Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο OPEC+ συμφώνησε να παρατείνει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής έως το τέλος του 2024 σε μια επίμαχη συνάντηση στη Βιέννη.

Ο ΟΠΕΚ + είχε προηγουμένως από τον περασμένο Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ + στις αρχές Απριλίου ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές συνολικού ύψους 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων 500.000 βαρελιών την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία.

close menu