Οικονομία

Από 9 ευρώ το κιλό θα «φεύγει» από το μαντρί το αρνί για το Πάσχα

Σε τι τιμές θα κυμανθεί το αρνί φέτος το Πάσχα - Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για τις ελληνοποιήσεις και τις εξαγωγές

Οι κτηνοτρόφοι Θωμάς και Χρίστος Μόσχος μίλησαν στην εκπομπή MEGA – Σαββατοκύριακο για τις εξαγωγές των αρνιών και τις ελληνοποιήσεις που όπως λένε οι ίδιοι το κράτος τις έχει νομιμοποιήσει την στιγμή που προβάλλει την διενέργεια ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Φέτος επειδή το Πάσχα των καθολικών έπεσε πολύ νωρίτερα από το Ορθόδοξο, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες είναι αυξημένες, γιατί εκεί προτιμούν μικρά αρνάκια, και έτσι, τα δικά μας που γεννιούνται πιο νωρίς τα στέλνουμε εκεί πέρα. Για μας έχει σημασία αυτό, γιατί ρευστοποιούμε νωρίτερα και φέτος μας βοήθησε πολύ αυτό, αλλά έχουμε πάρει και μειωμένες επιδοτήσεις ή και καθόλου, οπότε μας βοήθησε η πρώιμη ρευστοποίηση. Το οποίο σημαίνει 30% αυξημένη εξαγωγή της Ελλάδας ισούνται με 30% εισαγωγή», ανέφερε ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος.

Λιγότερα και ακριβότερα θα είναι φέτος τα αμνοερίφια

Και συνέχισε: «για να «βγούμε» η τιμή πρέπει να φύγει η τιμή από εμάς, από 9 ευρώ και πάνω. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αν γίνει η σφαγή στην Ελλάδα, τότε θεωρείται ελληνικό. Αυτό είναι η ελληνοποίηση. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε υπάρχει νόμος γι΄αυτό. Αν έρθει σφαγμένο θεωρείται εξωτερικού, όταν είναι ζωντανά και σφαχτούν εδώ δεν είναι εισαγόμενα, θεωρούνται ελληνικής εκτροφής. Αν η εισαγωγή των προϊόντων είναι κάτω των 90.000 ευρώ δεν καταγράφεται στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης ανέφερε ότι «έχουν γίνει πάνω από 350.000 εξαγωγές αρνιών» σε Γερμανία και Ιταλία για το Καθολικό Πάσχα με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις τόσο στο στο αρνί, όσο και στο κατσίκι, ενώ προέβλεψε ότι στον καταναλωτή φέτος από τα κρεοπωλεία θα φτάσει πάνω από τα 15 ευρώ το κιλό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu