Οικονομία

Απορρυπαντικά και γαλακτοκομικά πρωταθλητές στις ανατιμήσεις προϊόντων

Τα στοιχεία της Circana για την πορεία της κατανάλωσης και τις τιμές

Απορρυπαντικά και γαλακτοκομικά κέρδισαν το ράλι της ακρίβειας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, καθώς παρουσίασαν την υψηλότερη αύξηση τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης Circana.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι τιμές στα απορρυπαντικά και στα καθαριστικά αυξήθηκαν κατά 12,7%, στα γαλακτοκομικά η άνοδος ήταν 10,2% όπως και στα βοηθήματα μαγειρικής και 9,1% στα σνάκς.

Οι ανατιμήσεις  οδήγησαν τον τζίρο των σούπερ μάρκετ στα 6,779 δισ. ευρώ, 9,9% ή 609 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Η αύξηση αυτή είναι κατά βάση πληθωριστική, αφού η κατανάλωση σε επίπεδο εννεάμηνο αυξήθηκε 1,6% ενώ οι τιμές ανά τεμάχιο κατά 8,1%.

Ωστόσο από την ανάλυση της Circana προκύπτουν δύο ενδιαφέρονται στοιχεία για την πορεία των τιμών και του όγκου πωλήσεων των ταχυκίνητων κωδικών. Το πρώτο είναι ότι καταγράφεται αποκλιμάκωση των αυξήσεων ανά τεμάχιο προϊόντος. Από +11,2% και +11,5% που ήταν οι αυξήσεις τιμών το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, τον Σεπτέμβριο η αύξηση ανά τεμάχιο υποχώρησε στο +4,3%.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι η σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων από τον Απρίλιο και μετά. Από 2% που ήταν η άνοδος της κατανάλωσης τον Απρίλιο, 4,5% τον Ιούλιο και 4,3% τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση 5,7% στην κατανάλωση με αύξηση του τζίρου κατά 10,2%.

Σε αυτό βοήθησε ο τουρισμός, κυρίως τους θερινούς μήνες κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία των πωλήσεων σε Κρήτη και Πελοπόννησο όπου ο τζίρος αυξήθηκε 17,6% και 11,4% αντίστοιχα αλλά και η αύξηση του μεριδίου των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο καλάθι. Από 25,5% που ήταν πέρυσι το μερίδιο των PL το φετινό εννεάμηνο ανήλθε στο 26,2% καταγράφοντας αύξηση 12,6% των πωλήσεών τους όταν η ανάπτυξη των επώνυμων ήταν +8,9%.

Σε ότι αφορά τους τύπους καταστημάτων, τα σημεία έως 400 τ.μ. οι πωλήσεις αυξήθηκαν 15,3%, κατά 10,3% στα καταστήματα από 400 έως 1.000 τ.μ., ανάπτυξη 7,2% σημείωσαν οι πωλήσεις των καταστημάτων από 1.000 έως 2.500 τ.μ. και 14,1% οι πωλήσεις των υπερμάρκετ δηλαδή των καταστημάτων με εμβαδόν πάνω από 2.500 τ.μ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu