Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει σκοπό να εξοπλίσει την Πολεμική Αεροπορία της χώρας με αμερικανικής κατασκευής μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, δήλωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες σ’ αυτήν στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Το αεροσκάφος της Lockheed Martin, με τεχνολογία που το καθιστά ως έναν βαθμό αόρατο για τα ραντάρ, θα αγοραστεί για να αντικατασταθεί ο στόλος των Tornado, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 40 και πλέον χρόνια, εξήγησαν οι πηγές.
Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως θα αντικαθιστούσε τα Tornado παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς της στόχους τον Σεπτέμβριο. Πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, το Βερολίνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 35 τέτοια μαχητικά.
Τον περασμένο μήνα, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας του, που διαβεβαίωσε ότι θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ, το ποσοστό που αξίωνε το NATO αλλά για χρόνια το Βερολίνο επέλεγε να μην ξοδεύει, καθώς η σύρραξη στην Ουκρανία ανάγκασε τη Γερμανία να αναθεωρήσει την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική. Το ποσό που θα δαπανηθεί θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σολτς.
Η γερμανική κυβέρνηση υποβαθμίζει εξάλλου την ανησυχία του Παρισιού πως η απόκτηση των F-35 θα πλήξει το σχέδιο να κατασκευαστεί ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς, το λεγόμενο FCAS (Future Combat Air System). Στην περίπτωση του F-35, επισημάνθηκε πρόσφατα ότι άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας στο NATO ήδη χρησιμοποιούν το μαχητικό, άρα θα υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα «συνεργειών».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σε κλοιό νέων μαθητικών κινητοποιήσεων η Γαλλία
- Ρεκόρ 5,1 δισ. ευρώ για τα κρατικά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος
- «Ξυπνά» και η Στοά Χόλιγουντ: Επένδυση €2,5 εκατ. στην Ακαδημίας από τον Δημήτρη Δερπάνη
- Σφακιανάκης: Τζίρος 777,7 εκατ. ευρώ το 2025. Η εικόνα σε Suzuki, BYD και το δίκτυο των 14 μαρκών
- Ανασύνταξη στις αγορές με οδηγό την ηρεμία στα παγκόσμια ομόλογα
- Υποχωρεί ο χρυσός με το βλέμμα στα επιτόκια της Fed
- Πτώση του δολαρίου εν αναμονή των πρακτικών της Fed
- Υποτονική η εικόνα στις ασιατικές αγορές παρά τα νέα ρεκόρ στη Wall Street
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








