Τράπεζες

Attica Bank – Παγκρήτια: Σφήνα στις παχιές «Αγελάδες» – Σάρκα και οστά αποκτά ο 5ος τραπεζικός πυλώνας

Από αριστερά η ομάδα της Thrivest Holding: Αλέξανδρος Εξάρχου, Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης.

Με τη συμφωνία του ΤΧΣ και των βασικών μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας

H συμφωνία του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) με τους βασικούς μετόχους της Παγκρήτιας Τράπεζας, δηλαδή το σχήμα υπό την Thrivest Holding  των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank και την συγχώνευση των δύο τραπεζών ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Ενα σχήμα το οποίο φιλοδοξεί να μπει σφήνα στις τέσσερις παχιές συστημικές αγελάδες, που οφελήθηκαν τα μέγιστα από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις ανεξέλεγκτες προμήθειες.

Οι βασικοί συντελεστές του εγχειρήματος  Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest και ο Ηλίας Ξηρουχάκης του ΤΧΣ είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Attica Bank: Συμφωνία μετόχων ΤΧΣ – Thrivest για συγχώνευση με Παγκρήτια

Η διοίκηση της Attica Bank θα απαντήσει αναλυτικά έως 12 Ιουλίου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Σφήνα στις παχιές αγελάδες

Ο 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών και σύμφωνα με αυτά που υπόσχεται το σχήμα των επιχειρηματιών θα παράσχει πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις, στις – αποκλεισμένες σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό –  ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα φέρει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με €10 δισ. καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

Να θυμίσουμε πως οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν κακές μέχρι πριν από δύο χρόνια. Χτυπημένες από την κρίση, την έλλειψη κεφαλαίων και με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα δύο τραπεζικά ιδρύματα προσπαθούσαν να διασωθούν, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες προχωρούσαν σε ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών τους και ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμπτε έπειτα από χρόνια κρίσης.

Η Thrivest των Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα €140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης. Με την επικείμενη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο,

Πλέον Attica Bank και Παγκρήτια μπαίνουν στην τελική ευθεία για να συγκροτίσουν το 5ο τραπεζικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μία δικαίωση της στρατηγικής του σχήματος των τριών επενδυτών, οι οποίοι, όταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους, δέχονταν κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους.  Πλέον οι δύο προβληματικές τράπεζες με το αβέβαιο μέλλον διασώθηκαν και αναμένεται να σχηματίσουν μία μεγαλύτερη και υγιής τράπεζα, η οποία θα παίξει τον δικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της  ελληνικής οικονομίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu