Πολιτική

Αυγενάκης για ΚΑΠ: Σήμερα “πληρώνουμε” τις υπερβολές στην ΕΕ για την “πράσινη συμφωνία”

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ είναι και η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον ένα πυλώνα στον άλλον

“Σήμερα “πληρώνουμε” τις υπερβολές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, στην εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας, που επέβαλαν μια ΚΑΠ άκρως γραφειοκρατική και δυσλειτουργική και σε πολλές περιπτώσεις επιθετική απέναντι στους αγρότες”, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ»., καλώντας παράλληλα τους πολίτες να σκεφτούν σοβαρά τι πρέπει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Ο υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν και είναι υπέρ της ομαλής μετάβασης στην πράσινη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι αγροτική παραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να συμβαδίζουν.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ είναι και η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον ένα πυλώνα στον άλλον ώστε να μη μείνουν αναπορρόφητα χρήματα. «Αν δεν αλλάξει η ΚΑΠ καμία χώρα δεν θα καταφέρει να απορροφήσει τους πόρους που δικαιούται στο 100%», επισήμανε.

Η Θεσσαλία

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία ο υπουργός είπε ότι σήμερα καταβάλλονται στους αγρότες της Θεσσαλίας, επί πλέον 1,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προκαταβολές στους πληγέντες, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διορθώσεις που έγιναν μέσα από το σύστημα του ΕΛΓΑ, στο προηγούμενο διάστημα.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα καταθέτει εκ νέου σήμερα πρόσθεση τεχνική πρόταση, ύψους άνω των 40 εκ ευρώ, για κάλυψη των παραγωγών των πλημμυρισμένων περιοχών της Κάρλας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η παραγωγή βάμβακος

Με αφορμή τις επισημάνσεις της Ολλανδικής εταιρείας HVA International για το βαμβάκι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι η υπόθεση του βαμβακιού εντάσσεται στο συνολικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη χώρα μας. Όπως είπε η HVA καταθέτει προτάσεις, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς και βέβαια με την Διεπαγγελματική Βάμβακος. Άλλωστε, θύμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της καλλιέργειας βάμβακος έχει σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για συγκεκριμένη παραγωγή, η χώρα μας έναντι της ΕΕ και για την οποία λαμβάνει ενίσχυση, πέραν της ΚΑΠ. Με αυτά τα δεδομένα ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της παραγωγής, σημειώνοντας ότι κάθε συζήτηση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι βίαια.

Η μελέτη της HVA

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τον Θεσσαλικό Κάμπο η Ολλανδική εταιρεία HVA International, ο υπουργός χαρακτήρισε διαφωτιστικές τις προτάσεις της μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα διαχείρισης των πλημμυρών. «Η δουλειά που έχουν κάνει είναι εξόχως σημαντική, απολύτως χρήσιμη για τον νέο κόσμο που έχουμε μπει και πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε με προνοητικότητα και υπευθυνότητα. Δίνουν λύσεις. Έχουν ψηλαφίσει κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο. Έχουν δουλέψει με λεπτομέρεια κάθε οικισμό και έργο. Κυρίως κάνουν προτάσεις τις οποίες είναι στο δικό μας χέρι να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε».

Ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι για τη μελέτη της HVA δεν έχει πληρώσει χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Η πληρωμή της μελέτης έχει καλυφθεί από χορηγία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu