Η Axia Research επισημαίνει τις εντυπωσιακές επιδόσεις των τραπεζών από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας αυτές της ΕΕ κατά 49 ποσοστιαίες μονάδες και εξηγεί ότι αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα καθοδηγείται από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη τους και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα.
Η Axia Research στην έκθεσή της επιβεβαιώνει τις συστάσεις «buy» (αγοράς) για τις τράπεζες και προτείνει νέες αυξημένες τιμές στόχους. Για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως, στη Eurobank στα 2 ευρώ από 1,8 ευρώ προηγουμένως, στην Εθνική Τράπεζα στα 7,2 ευρώ από 5,5 ευρώ προηγουμένως και στην Τράπεζα Πειραιώς τα 3,4 ευρώ από 3,1 ευρώ προηγουμένως). Από την άλλη, επισημαίνει τις υψηλότερες ανοδικές προοπτικές της Alpha Bank, επωφελούμενη από μια μεταγενέστερη αιχμή των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) μέσω της ανάκαμψης των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.


Η άποψη της είναι ότι αυτή η επίδοση θα συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι η μέση εκτίμηση των αναλυτών εξακολουθεί να υποτιμά τη δυναμική των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII) και του κόστους κινδύνου (CoR). Οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν τα NII με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 8-10%, με την Alpha να είναι η μόνη στην οποία κορυφώνεται μετά το 2023 λόγω της δομής του χαρτοφυλακίου επενδυτικών τίτλων της. Όσον αφορά το κόστος κινδύνου CoR, οι τράπεζες θα πρέπει εύκολα να υπερβούν τα επιχειρηματικά σχέδια και τη συναίνεση των αναλυτών λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων τιμών των ακινήτων.
Τι αλλάζει στα μερίσματα και ο ρόλος των πλεοναζόντων κεφαλαίων
Μια άλλη βασική πτυχή που εισάγει στην επενδυτική θέση είναι η σημασία της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Οι ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται πιο πρόθυμες να επιτρέψουν στις τράπεζες να πραγματοποιούν επενδύσεις που αυξάνουν την αξία αντί να διανέμουν μερίσματα έως ότου μειωθούν τα επίπεδα του αναβαλλόμενου φόρου (DTCs).
Συνεπώς, προβλέπει ότι τα μερίσματα θα είναι χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει από το guidance, αλλά τονίζει ότι η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνολικές πληρωμές. Η Axia δεν θεωρεί τις χαμηλότερες πληρωμές ως αρνητικό στοιχείο για τις επενδυτικές προοπτικές των τραπεζών, αλλά μάλλον ως ευκαιρία για τις τράπεζες υιοθετήσουν μια πιο εξωστρεφή και επιθετική προσέγγιση. Το πλεονάζοντα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια, σε συμμετοχής με διασυνοριακές κοινοπραξίες, πραγματοποίηση εξαγορών σε βασικές αγορές, ίδρυση κοινοπραξιών ή επενδύσεις σε επιχειρήσεις fintech.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Trump Media: Καθαρές ζημίες 54,8 εκατ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο
- Βοιωτία: Εντοπίστηκε απανθρακωμένος άνδρας, δεμένος με χειροπέδες μέσα σε αυτοκίνητο
- Euronext: Αναθεωρεί στο 50% +1 μετοχή το ελάχιστο όριο της Δημόσιας Πρότασης για την ΕΧΑΕ
- Κομισιόν: Χορήγησε πάνω από 358 εκατ. ευρώ σε 132 νέα έργα καθαρής μετάβασης
- Ευρωπαϊκές αγορές: έκλεισαν με απώλειες – Βουτιά 12,5% από Rightmove
- Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων
- Υπεγράφη η Διακήρυξη Οικονομικής Ασφάλειας ΗΠΑ – Ελλάδας – Στο επίκεντρο εφοδιαστική αλυσίδα και AI
- ΟΠΑΠ: Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. το σχέδιο διάσπασης και η μεταφορά της έδρας στο Λουξεμβούργο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








