Οικονομία

Μπάχαλο από ΑΑΔΕ: Έστειλε ονοματεπώνυμα και username άλλων οφειλετών για τέλη κυκλοφορίας – Διατάχθηκε ΕΔΕ

Η ΑΑΔΕ κάνει λόγο για τεχνική αστοχία, λέγοντας ότι θα αποστείλει οδηγίες προς τους οφειλέτες προκειμένου να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης - Αφορά 16.000 και όχι 89.494 - με νεότερη ανακοίνωση - που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής από τα τέλη του 2018

Ένα αδιανόητο περιστατικό διαρροής προσωπικών στοιχείων γνωστοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η διοίκηση της Αρχής έχει ήδη διατάξει ΕΔΕ και έχει ενημερώσει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αφορά την  εκ παραδρομής αποστολή στοιχείων άλλων χρηστών σε μηνύματα που απέστειλε προς οφειλέτες τελών κυκλοφορίας του 2018.

Η ΑΑΔΕ κάνει λόγο για τεχνική αστοχία, λέγοντας ότι θα αποστείλει οδηγίες προς τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, προκειμένου για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης, εφόσον το επιθυμούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ευθύνες της ΑΑΔΕ και το σούπερ μάρκετ που δεν έκοβε αποδείξεις

Μια ιστορία που αναδεικνύει όχι μόνο τις ευθύνες των φορολογουμένων αλλά και τα κενά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, «στο πλαίσιο της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας έτους 2018 σε 89.494 οφειλέτες, που δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά απαλλαγής τους από τα τέλη, τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιέλαβαν – λόγω τεχνικής αστοχίας – ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι κωδικούς πρόσβασης – password) και άλλων οφειλετών.

Άμεσα, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων αυτών ήδη λαμβάνουν από την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο τους ζητείται να διαγράψουν άμεσα και οριστικά από την εισερχόμενη αλληλογραφία τους τα εν λόγω μηνύματα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, απαγορεύεται η διατήρηση, κοινοποίηση και εν γένει χρήση πληροφοριών, που αφορούν σε άλλα πρόσωπα».

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει λέγοντας ότι «δεδομένου ότι στα μηνύματα που εστάλησαν εκ παραδρομής δεν περιέχονται κωδικοί πρόσβασης – password (οι οποίοι τηρούνται σε κρυπτογραφημένη μορφή και δεν είναι ανακτήσιμοι ούτε από την ΑΑΔΕ), ούτε στοιχεία οφειλών για τους άλλους οφειλέτες, που περιελήφθησαν στα μηνύματα αυτά, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής περαιτέρω προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα αποστείλει οδηγίες προς τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, προκειμένου για την αλλαγή κωδικών πρόσβασης, εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι παγίως συστήνεται, ως μέτρο προληπτικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης TAXISnet.

Για το περιστατικό, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα ανωτέρω οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή, 07:30 – 17:00.

Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απολογείται για το περιστατικό και την αναστάτωση που προκάλεσε στους παραλήπτες των εν λόγω μηνυμάτων» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Νέα ανακοίνωση για 16.000 μόνον οφειλέτες

Αργότερα, η ΑΑΔΕ εξέδωσε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση με τίτλο “Περιστατικό εκ παραδρομής αποστολής στοιχείων στο πλαίσιο βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας 2018”, στην οποία αναφέρει ότι οι οφειλέτες, που έλαβαν mail με ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη – username (όχι κωδικούς πρόσβασης – password) και άλλων οφειλετών, είναι  τελικά μόνο 16.000.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu