Οικονομία

Barroso: Το κεντρικό σενάριο για την Ευρωζώνη προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας

Υπερήφανος διότι συνέβαλε μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα, δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Ήμουν πάντα σίγουρος ότι θα υπερισχύαμε, αλλά έπρεπε να κατευθύνω το πλοίο στη σωστή κατεύθυνση και μερικές φορές αντιμετωπίσαμε πολύ ισχυρούς μετωπικούς ανέμους», δήλωσε ο Barroso έπειτα από μια ιδιαίτερα δύσκολο Σύνοδο Κορυφής, την 75η του επί των ημερών του στην προεδρία της Κομισιόν.

Μέρος της κληρονομιάς του Barroso στην προεδρία της Επιτροπής είναι ότι συνέβαλε η ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση της περιόδου 2009-2013 προωθώντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού «διάσωσης» κρατών, την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, μέτρων ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και την έναρξη της διαδικασίας οικοδόμησης της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.

Αλλά ολοκληρώνει τη θητεία του εν μέσω της επανεμφάνισης ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στη Βρετανία και ενός νέου αντιευρωπαϊκού λαϊκιστικού ρεύματος σε πολλά άλλα κράτη-μέλη, που εντείνεται από τη μαζική ανεργία και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία.

Η ευτυχέστερη στιγμή της θητείας του ήταν όταν έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εξ ονόματος της ΕΕ το 2012, «όταν υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για την ΕΕ, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες».

Επίσης συνέβαλε η ΕΕ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσπάθεια να προωθηθεί η χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας.

Αλλά έπειτα από χρόνια κρίσης και ατελείωτες νύχτες διαπραγματεύσεων για να αποτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης, ο Barroso έχει κι άλλες, πιο δυσάρεστες αναμνήσεις.

Ο Barroso αφηγείται ότι θυμάται την ιδιωτική σύσκεψη που είχε συγκαλέσει με κορυφαίους οικονομολόγους από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες τον Ιούλιο του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης.

«Τους έκανα δύο ερωτήσεις. ‘

Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα είναι ακόμη στην ευρωζώνη στα τέλη του έτους’ Όλοι, εκτός από έναν, είπαν ‘όχι’ (δεν θα είναι).
Το κεντρικό σενάριο προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας.

Κατόπιν ρώτησα: ‘πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ευρώ με τη σημερινή του μορφή;’ Οι απαντήσεις ήταν πενήντα-πενήντα».
Ο Barroso είπε ότι ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του μήνα εκείνου στην προσπάθειά του να πείσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά να προωθήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις και τη Γερμανίδα καγκελάριο Merkel, την ισχυρότερη αρχηγό κράτους στην ΕΕ, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Υπάρχουν πολλές σημαντικές προσωπικότητες ακόμη και μέσα στη γερμανική κυβέρνηση που έλεγαν ότι το καλύτερο θα ήταν η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες να αποχωρήσουν (από την ευρωζώνη) ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε την υπόλοιπη», θυμήθηκε.

Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη η συνέπεια θα ήταν πως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία θα αντιμετώπιζαν άμεσα πίεση από τις αγορές.
Η επιβίωση του ευρώ, που δημιουργήθηκε το 1999 ως ένα από τα βασικά θεμέλια της ενιαίας αγοράς, θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση.

Οικονομία

close menu