Οικονομία

Beta Sec: Θετικά τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικά κρίνει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες η Beta Χρηματιστηριακή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στον κλάδο.

Στη σημερινή έκτακτη ανάλυση της για τα stress test, η Beta αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν και επισήμως το “διαπιστευτήριο υγείας” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ολοκληρώσει την άσκηση με επιτυχία (δυναμικό σενάριο), και μόνο η Eurobank και η Εθνική έχουν ανάγκη να καλύψουν το αμελητέο ποσό των 291 εκατ. ευρώ συνολικά.

Το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών απαιτήσεων σύμφωνα με το δυναμικό σενάριο ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Οι τρεις κυπριακές τράπεζες έδειξαν συνδυασμένες ανάγκες κεφαλαίου ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Μόνο μία ελληνική τράπεζα, η Eurobank, έχει ένα έλλειμμα κεφαλαίων, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερο από 18 εκατ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν συγκεντρωτικά κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 344 εκατ. ευρώ.

Η Beta σημειώνει ότι τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν την επίπτωση της μετατροπής της αναβαλόμενης φορολογίας σε πιστωτικής απαίτηση.

Λεπτομέρειες των στοιχείων:

– Η Alpha όχι μόνο πέρασε με επιτυχία το τεστ κοπώσεως με δείκτη Core Tier 1 στο 8,1%, αλλά είναι και μεταξύ του 20% των κορυφαίων τραπεζών που πήραν μέρος στην άσκηση της ΕΚΤ.
Η Alpha Bank έδειξε μηδέν κεφαλαιακό έλλειμμα.

– Η τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κεφαλαιακές ανάγκες των 660 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα δεδομένα της 31ης Δεκεμβρίου 2013, αλλά το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει η τράπεζα και εφαρμόζεται ήδη καλύπτει όλες τις ανάγκες της.
Αν το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας συμπεριληφθεί στον υπολογισμό, τότε ο λόγος CET1  θα αυξηθεί σε 11,8% στο «βασικό» σενάριο και σε 7,7% στο “δυσμενείς” σενάριο, παρέχοντας στην τράπεζα ένα επιπλέον κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας πάνω από τα απαιτούμενα όρια του 8,0% και 5,5% για το “βασικό” και “αρνητικό” σενάριο, αντίστοιχα.

– Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της με βάση την στατική εικόνα (τέλη 2013) ανήλθαν σε 3,430 δισ. ευρώ, αλλά το σχέδιό για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών της στοιχείων μειώνει τις απαιτήσεις της σε μόλις 273,28 εκατ. ευρώ.
Αυτό πιθανό να καλύπτεται από την πώληση των μετοχών της Finansbank, της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ, η Εθνική Τράπεζα θα υποβάλει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που είναι ήδη εγκεκριμένο και το οποίο οδηγεί σε ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια που είναι αναγνωρισμένα λόγων της αναβαλλόμενης φορολογίας.

– Η Eurobank ανακοίνωσε ότι το αρχικό της έλλειμμα έφτασε τα 4,63 δισ. ευρώ, αλλά μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκε, οι ανάγκες της ανέρχονται σε 17,55 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ακόλουθοι παράγοντες δημιουργούν ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τον δείκτη CET 1 από 5,5% σε 9,5%:

• Τη θετική επίδραση ύψους 315 εκατ. ευρώ που απορρέουν από τη διαφορά PPI στο 9μηνο του 2014, με αποτέλεσμα την αύξηση του CET1 κατά 90 μονάδες βάσης
• Η κανονιστική αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο
• Τη μετατροπή του χαροφυλακίου στεγαστικών δανείων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με βάση τη προσέγγιση των εσωτερικών διαβαθμίσεων (IRB), η οποία αναμένεται να έχει όφελος κεφαλαίου περίπου 30 μονάδες βάσης.
Η Eurobank παρουσίασε καθαρό έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 1,76 δισ. ευρώ (τέλος 2013) και 17 εκατ. ευρώ (δυναμικό μοντέλο).

Το αποτέλεσμα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως θετικό καθώς οι ανάγκες είναι περιορισμένες.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης που δεν πέρασαν τις δοκιμές έχουν δύο εβδομάδες προθεσμία για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την κάλυψη των ανάγκών τους μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Τα αποτελέσματα θα εξαλείψουν τις ανησυχίες για τον πιστωτικό τομέα, καταλήγει η Beta.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu