Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Commerzbank στα 154 χρόνια ιστορίας της
Η Bettina Orlopp θα αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, την Νο. 2 τράπεζας σε μέγεθος στη Γερμανία.
Η εξέλιξη ανακοινώθηκε αργά την Τρίτη το βράδυ και έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η τράπεζα προσπαθεί να αποκρούσει την εξαγορά από την ιταλική τράπεζα UniCredit , η οποία έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην Commerzbank και θέλει να προχωρήσει περαιτέρω. Η UniCredit επεκτείνεται πανευρωπαϊκά και είναι βασικός μέτοχος και της Alpha Bank στην Ελλάδα.
H UniCredit είναι πολύ φιλόδοξη και θέλει να προχωρήσει σε μια πανευρωπαϊκή συγκέντρωση τραπεζών, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικά πολιτικά εμπόδια στη Γερμανία. Η διοίκηση της Commerzbank, οι υπάλληλοι και ο καγκελάριος της χώρας Όλαφ Σολτς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη εξαγορά.
Η Commerzbank, με περισσότερους από 25.000 επιχειρηματικούς πελάτες και περισσότερους από 42.000 υπαλλήλους, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας.
Ο Bettina Orlopp, επί του παρόντος είναι οικονομική διευθύντρια και θα πάρει τη θέση του Manfred Knof, ο οποίος ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος στα τέλη του 2025.
Η ανακοίνωσή ήρθε λίγες ώρες προτού η UniCredit αποκαλύψει ότι χτίζει ένα μερίδιο στην Commerzbank, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Knof ήταν ο καταλληλότερος για να ηγηθεί των συνομιλιών για οποιαδήποτε δέσμευση.
Η απόφαση να γίνει η Orlopp διευθύνουσα σύμβουλος είναι θετική, δήλωσε ο Andreas Thomae, εμπειρογνώμονας εταιρικής διακυβέρνησης στη Deka, έναν μεγάλο επενδυτή στην τράπεζα. Την αποκάλεσε ιδανική υποψήφια και διεκδικητική.
Η Orlopp, η οποία είχε επίσης διατελέσει αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να επιφέρει ηρεμία και είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει το υπόλοιπο 12% της Commerzbank αφού η UniCredit άρχισε να αγοράζει μετοχές.
«Είμαστε όλοι πολύ έκπληκτοι από τη διαδικασία», είπε η Orlopp σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Γι’ αυτό το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι απλώς να το λύσουμε ήρεμα, να σκεφτούμε τι υπάρχει στο τραπέζι τώρα και πώς να το αντιμετωπίσουμε».
Η Orlopp ανέλαβε οικονομική διευθύντρια το 2020 σε μια άλλη δοκιμαστική περίοδο για την τράπεζα, όταν ο Αμερικανός επενδυτής Cerberus, κύριος μέτοχος εκείνη την εποχή, εξεγέρθηκε και πίεσε για αλλαγές στη στρατηγική και τη διαχείριση της τράπεζας.
Είναι στην Commerzbank από το 2014 ενώ στο διοικητικό συμβούλιο έγινε μέλος το 2017. Προηγουμένως ήταν στη McKinsey για 19 χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΠΑΠ: Από 10 Νοεμβρίου η καταβολή του προσωρινού μερίσματος
- Και επίσημα ο Σωτήρης Σέρμπος, σύμβουλος του Μητσοτάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής
- ΟΠΑΠ: Προχωράει η συμφωνία με Allwyn – Παρήλθε άπρακτη η προθεσμία σύγκλησης ΓΣ
- Χρηματιστήριο: Κράτησε οριακά τις 2.000 μονάδες με -0,42% – Απώλειες άνω του 2% για Alpha Bank και Πειραιώς
- Λάμπης Νικολάου: Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
- Volkswagen: Μισός αιώνας ιστορίας και το Polo κάνει drift στο μέλλον
- ΔΝΤ: Το χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει αυτό των Ελλάδας και Ιταλίας μέχρι το 2030
- Συνάντηση Ερντογάν – Στάρμερ με τα Eurofighter στο επίκεντρο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








