Το ταμείο θα δώσει τη δυνατότητα να αγοραστεί πιο άμεσα έτοιμος εξοπλισμός για να βοηθηθεί η Ουκρανία
Σε συμφωνία μέχρι τέλους Δεκεμβρίου για ένα νέο αμυντικό ταμείο ύψους 1,5 δισ. ευρώ πλησιάζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της βιομηχανίας στης Ένωσης, αλλά και να βοηθήσει την Ουκρανία κατά τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων στον τομέα της Άμυνας είναι πιθανόν να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους και θα επιτρέψει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, που αποτελείται έως και κατά 35% από εξαρτήματα εκτός ΕΕ.
Η συμφωνία για μία κατανομή 35-65% ήταν το αποτέλεσμα της εξισορρόπησης της φιλοδοξίας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μακροπρόθεσμα, με τη δυνατότητα να αγοραστεί πιο άμεσα έτοιμος εξοπλισμός για να βοηθηθεί η Ουκρανία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αμυντικές της ανάγκες.
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι ανησυχίες της ΕΕ για το ενδεχόμενο να προκαλέσει την οργή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή του τόσο για τις ανεπαρκείς ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες όσο και για το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά προϊόντα.
Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία προσδιορισμού εμβληματικών έργων «κοινού ενδιαφέροντος» που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κονδύλια του EDIP σε τομείς όπως η αεράμυνα και η αντιπυραυλική άμυνα.
Η ΕΕ προσπαθεί επίσης να αλλάξει την τρέχουσα πρακτική της να αγοράζει έτοιμο εξοπλισμό από τρίτες χώρες ως αντίδραση έκτακτης ανάγκης στη χρηματοδότηση περισσότερο συνεργατικών επενδύσεων και κοινών προμηθειών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και το βάθος της εξάρτησής της από άλλες χώρες για βασικές προμήθειες και αμυντικές δυνατότητες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Κωνσταντοπούλου απαντά στους Δικηγορικούς Συλλόγους: «Θλιβερή η στάση σας, ντιλάρετε υπογείως με Φλωρίδη»
- Νέες αυξήσεις τιμών στα Raspberry Pi λόγω έλλειψης DRAM
- ΟΠΕΚ+: Αύξηση παραγωγής “φάντασμα” σε μια φλεγόμενη αγορά – Στο έλεος του πολέμου το πετρέλαιο
- Μήνυμα Μητσοτάκη για μετωπική σύγκρουση με το βαθύ κράτος μετά τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ο Αραγτσί προειδοποιεί τον ΟΗΕ για κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από τις επιθέσεις στο Μπουσέρ
- Ακριβαίνουν τα Redmi στην Κίνα λόγω της ραγδαίας ανόδου στο κόστος των chips μνήμης
- Περιορισμοί στον ανεφοδιασμό καυσίμων σε τέσσερα ιταλικά αεροδρόμια
- Συνεργασία Toyota – Daimler – Volvo για την ανάπτυξη και παραγωγή κυψελών καυσίμου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








